Management

Zakelijke software
Rechtszaak

Rechtszaak werpt licht op Oracles agressieve audit-praktijk

Mars is het zat en spant een rechtszaak aan tegen Oracle.

21 januari 2016

Mars is het zat en spant een rechtszaak aan tegen Oracle.

Vooraf: voor gebruik van commercieel verkochte software moet natuurlijk gewoon betaald worden. Maar Oracle lijkt wel erg ver te gaan in zijn controle op juiste naleving van de licentievoorwaarden.

Dat Oracle ver gaat bij het controleren van naleving van de licentievoorwaarden, dat zingt al langere tijd rond in kringen van klanten. Eén van die klanten raakte zo getergd door de procedure dat ze besloot er een rechtszaak over aan te spannen. Daardoor ontstaat er nu voor het eerst een inkijkje in wat het kan betekenen, als Oracle aankondigt dat het naleving van de licentievoorwaarden wil controleren.

De klant in kwestie is het Amerikaanse Mars. Dat kreeg in september 2014 van Oracle het 'verzoek een licentiecontrole' te houden. Het woord audit werd in de brief waarin het verzoek gedaan werd, vermeden. Dat was niet zonder reden, kun je nu concluderen. In het contract met Mars was overeengekomen dat Oracle eens per jaar een audit mocht houden, op eigen kosten. Maar nu was de bedoeling dat Mars op eigen kosten de informatie zou verzamelen die Oracle wenste in te zien.

233.089 pagina's nog niet genoeg

Mars ging in eerste instantie op dat verzoek in. Maar 233.089 pagina's documentatie later was Oracle nog steeds niet tevreden. Voornaamste steen des aanstoots voor Oracle was, dat Mars gebruik maakt van VMware. Er is onder VMware geen garantie dat een virtuele machine - en dus een instantie van de Oracle-software - naar een andere host wordt verplaatst. En daarom moet betaald worden voor iedere processor in het VMware-cluster als je de software per processor koopt, vindt Oracle. Mars moest maar aantonen dat het de Oracle-software niet naar andere hosts verplaatste, als dat Mars zo uitkwam. Een tweede punt waar Oracle niet van Mars' documentatie te overtuigen was, was de juistheid van de opgave van aantal gebruikers van zijn Agile-software voor product lifecycle management.

Een jaar van vruchteloze uitwisseling van documenten en standpunten later dreigde Oracle Mars met het opzeggen van de licentie. Op zich ook alweer een opmerkelijk agressieve stap: Mars werkte immers vrijwillig mee aan een onderzoek naar het gebruik van de Oracle-software, en belangrijker nog, Oracle had geen bewijs in handen van overtreding van de licentievoorwaarden.

Mars slaat terug met rechtszaak tegen Oracle

Dat was voor Mars het moment om zelf een rechtszaak aan te spannen, om te voorkomen dat Oracle zijn dreigement ten uitvoer zou brengen. Mars heeft naar eigen zeggen voor miljoenen dollars softwarelicenties aangeschaft - overigens ook opmerkelijk dat Oracle zo'n goede klant bruskeert - zonde welke de bedrijfsvoering van Mars niet mogelijk zou zijn.

Uiteindelijk kwam het niet tot behandeling van de zaak. Oracle en Mars zijn kennelijk tot overeenstemming gekomen, want de rechtszaak werd ruim een maand na het aanspannen ervan ingetrokken. Wat daarbij overeengekomen is, willen Oracle en Mars niet toelichten.

Meer inzicht in Oracles tactieken

Door het intrekken van de rechtszaak komt er nu geen rechterlijke uitspraak over de houdbaarheid van Oracles stelling dat in een VMware-cluster ook voor hosts moet worden betaald war je geen Oracle op draait, als je per processor afrekent. Maar dankzij het aanspannen ervan ontstaat wel meer inzicht in de tactieken die Oracle kan gebruiken, en in manieren waarop je je daar tegen kunt verweren. De documenten die Mars indiende zijn het makkelijkst te vinden via een blog van Dave Welch van House of Brick Technologies; Welch geeft daarbij nader uitleg en opinie over de zaak. Voor klanten van Oracle zeker een aanrader, maar eigenlijk verplichte kost voor iedereen die betrokken is bij koop van het recht om software te gebruiken en naleving van de licentievoorwaarden die daarvoor gelden.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.