Innovatie & Strategie

Governance
Terug naar kantoor

Reboarding: tools en tips voor een veilige terugkeer naar kantoor

Bureaubeheer, gezondheidschecks en securitymaatregelen maken de werkplek veilig en efficiënt.

24 september 2021

Het thuiswerkadvies vervalt eindelijk, na anderhalf jaar, wat betekent dat veel Nederlanders na 25 september in ieder geval weer deels terugkeren naar kantoor. Dat brengt ook risico’s en uitdagingen met zich mee, zowel op digitaal als fysiek gebied. We werpen een blik op een aantal tools van ServiceNow en Zens en tips van ESET om de terugkeer naar kantoor zo vloeiend en veilig mogelijk te maken.

ICT-bedrijven buitelen over elkaar heen om hun diensten uit te breiden met oplossingen die de terugkeer naar kantoor moeten vergemakkelijken. Bedrijven als Macaw, HeyDey en BeeSafe maakten apps om werkplekken te reserveren. Softwaremaker Leviy maakte een app die laat zien of een ruimte schoon is gemaakt en wanneer dat was. En er zijn bedrijven die voorkomen dat potentieel met Covid-19 besmette mensen een kantoorpand binnengaan en een besmettingshaard veroorzaken. Dat kan met geavanceerde hardware zoals die van Siemens, waarmee de temperatuur van werknemers bij binnenkomst wordt gescand, maar ook eenvoudiger met slimme apps.

ServiceNow biedt zijn klanten bijvoorbeeld een zogeheten Contact Tracing-app, waarin werknemers of gasten die naar kantoor willen komen een vragenlijst kunnen invullen. Daarmee kunnen ze aangeven of ze veel moeten hoesten, koorts hebben of iemand met Covid-19 in hun omgeving hebben. Is een werknemer helemaal gezond en niet met iemand met Covid-19 in contact geweest, dan krijgt diegene een QR-code om dit te verifiëren. Die QR-code wordt bij de receptie gescand, waarna de werknemer toegang krijgt tot het pand.

Waar precies op gecontroleerd wordt, bepaalt het bedrijf zelf, vertelt Michael Maas, vicepresident en algemeen directeur van de regio EMEA North bij ServiceNow. “Afhankelijk van het beleid kun je daar nog best wat aan toevoegen, bijvoorbeeld de eis dat iemand een negatieve PCR-test heeft of gevaccineerd is. Ook kunnen we op basis van het beleid van een organisatie een QR-code toevoegen die inzichtelijk maakt waar medewerkers hun bedrijfsbadge hebben gebruikt bij het betreden van een vergaderruimte of andere gebouwfaciliteiten. Het is belangrijk dat een organisatie het beleid doeltreffend kan balanceren zonder dat de werknemerservaring eronder lijdt.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!