Innovatie & Strategie

Security
ransomware

Reageren op ransomware

Flinke kans op digitale afpersing, maar niet iedereen maakt zich zorgen.

Ransomware © CC0 Pixabay,  HypnoArt
15 april 2020

De afhankelijkheid van ICT-middelen en werken op afstand is enorm vergroot door de coronacrisis. Ondertussen is het gevaar van ransomware niet weg. Sterker nog: deze digitale dreiging is nog wat groter in de huidige tijden van telewerken, e-shopping en de logistiek van schaarste en massale thuisbezorgingen. AG Connect heeft onderzoek gedaan naar ransomware. Hoe kijken IT’ers hiertegen aan, hoe voorbereid zijn ze, en hoe zouden ze reageren bij digitale afpersing?

Ransomware wordt wel gezien als de ideale cybercrime. Immers, voor de dader geen gedoe met helers of marktplaatsen voor gestolen data. De digitale afperser heeft direct de beste klant voor zich, degene voor wie het aangebodene het kostbaarst is, en die snel bereid is tot betalen, namelijk: de oorspronkelijke eigenaar van de gegijzelde gegevens.

Criminele kansen in crisistijden

Wie denkt dat in tijden van medische crisis cybercriminelen zich ethisch zullen gedragen, komt bedrogen uit. Weliswaar hebben enkele ransomwarebendes in maart de belofte geuit dat ze organisaties in de zorg niet zullen afpersen, of dat überhaupt al niet deden, die semigeruststelling is enkele dagen later al een loze belofte gebleken. Een Brits testcentrum dat klaarstaat voor hulp bij de ontwikkeling van een coronavaccin is getroffen door ransomware.

Los van medische bedrijven en zorginstellingen is er nog het feit dat ‘gewone’ ondernemingen en organisaties door de coronacrisis veel meer ICT-middelen zijn gaan gebruiken. Zij zijn meer dan ooit afhankelijk van informatie- en communicatietechnologie, door verplicht thuiswerken, zelfquarantaine, winkelsluitingen, lockdowns en andere maatschappijverstorende maatregelen.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!