Development

Infrastructuur
Raspberry Pi

Raspberry Pi krijgt plek in bedrijfstoepassingen

Verschillende bedrijven hebben al Raspberry Pi-toepassingen in gebruik.

© CC0 - Unsplash.com Harrison Broadbent
26 juni 2019

Verschillende bedrijven hebben al Raspberry Pi-toepassingen in gebruik.

Nu de Raspberry Pi 4 in productie genomen wordt, nemen de gebruiksmogelijkheden in het bedrijfsleven verder toe. Maar een aantal bedrijven zet het goedkope computerboardje al in voor serieuze toepassingen.

'Eat your own dogfood' moeten ze bij de de productielocatie Pencoed van de Raspberry Pi in Wales hebben gedacht. Enige tijd geleden zijn 60 van de minicomputers geïnstalleerd op diverse plekken in de fabriek om de machines in de gaten te houden. Elk van de computertjes is voorzien van een serie extra sensoren die onder meer trilling, energieverbruik, en temperatuur bijhouden. "Het heeft ons een betere concurrentepositie opgeleverd", zei Kevin Edwards, verantwoordelijk voor engineering bij Pencoed onlangs tegen Forbes.

Goedkope IoT

Het voorkomt dat we mensen met clipboards rond moeten laten lopen om de machines te controleren, legt hij uit. De fabriek maakt naast Raspberry Pi's ook camera's voor Sony. Dit Japanse bedrijf gaat dezelfde aanpak nu ook introduceren bij twee fabrieken in Japan en een in Maleisië. De oplossing met de Raspberry Pi's is veel goedkoper dan investeren in nieuwe apparatuur met ingebouwde sensoren, beter bekend als het Internet of Things.

De industrie lijkt het microcomputertje langzaam te ontdekken. Inmiddels zijn de bedrijfsmatige klanten van Raspberry Pi goed voor de helft van de afzet. Zo heeft bijvoorbeeld ENDA - een Europees bedrijf gespecialiseerd in het verzamelen en verwerken van milieugerelateerde gegevens op basis van de Raspberry Pi een systeem ontwikkeld dat waterstof-tankstations in de gaten houdt (Hydrogen Refueling Stations). Een gemeente in Afrika gebruikt de computertjes om te controleren of afvalbakken zo vol zijn dat ze geleegd moeten worden.

Liever dan een pc

Wordery, een van de grootste online boekverkopers in Engeland, besloot in 2017 dat het proces van sorteren en verzenden van boeken efficiënter moest. Het aanvankelijk plan was om bij elke werknemer aan de pakstraat een pc met scherm te installeren om het proces te begeleiden. Maar pc's nemen redelijk wat ruimte in. Dus werd een test gedaan met een Raspberry Pi met een 7 inch scherm en een barcode-scanner. Daarmee bespaarde Wordery een factor 5 op ruimte en het systeem verbruikt ook nog eens aanzienlijk minder stroom, zegt Jeff Podolski, IT and networkspecialist bij Wordery.

De Raspberry Pi werd in 2012 geïntroduceerd door Eben Upton, voornamelijk om een aantal hobbyisten een goedkope manier om te experimenteren te bieden. Hij verwachtte niet meer dan een handvol bestellingen bij de start. De eerste dag kwamen er echter al meer dan honderdduizend orders binnen. Inmiddels staat zeven jaar verder bij de introductie van de vierde versie van het microboardje de teller op meer dan 25 miljoen verkochte exemplaren.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.