Development

Infrastructuur
NanoPi Neo Plus 2 en Raspbery Pi 3 Model B

Raspberry Pi krijgt geduchte concurrent

De NanoPi Neo Plus 2 kost slechts 24,99 dollar maar presteert als topmodel van Raspberry.

NanoPi Neo Plus 2 en Raspbery Pi 3 Model B © FriendlyARM
6 juli 2017

De NanoPi Neo Plus 2 kost slechts 24,99 dollar maar presteert als topmodel van Raspberry.

FriendlyARM - het bedrijf achter de NanoPi - heeft echter andere functies voor ogen dan de de makers van de Raspberry Pi.

Duur kun je geen van deze computers noemen. Toch weet FriendlyARM nu een nieuw model op de markt te brengen - NanoPi Neo Plus 2 - met specificaties die niet onder doen voor de Raspberry Pi 3 Model B, het topmodel van Raspberry dat 35 dollar kost.

De Raspberry Pi 3 Model B kan functioneren als een volledig functionele desktop computer. De makers van de NanoPi zien voor hun product meer een rol in IoT-toepassingen. Het board is met 52 bij 40 mm veel kleiner heeft geen HDMI-poort voor het aansluiten van een beeldscherm zoals de Raspberry Pi. Daarentegen levert FriendlyARM een Gigabit-Ethernetconnector en 8 GB eMMC opslag. 

Het board is net als de Raspberry Pi 3 Model B voorzien van een ARM Cortex A53-based system-on-a-chip. Beiden hebben 1GB of RAM en wifi en Bluetooth ingebouwd.

Geen vergelijk met Raspberry

Sommigen twijfelen aan de kwaliteit van de NanoPi-componenten. Zo is de 8GB opslag gebaseerd op de allergoedkoopste eMMC flash-technologie die Samsung op de markt heeft gebracht. Dat kan een effect hebben op de prestaties van het board.

Belangrijker is dat NanoPi Neo Plus 2 minder veelzijdig is dan de Raspberry Pi als gevolg van de software-opties Zo draait de NanoPi-hardware alleen met Ubuntu Core of Debian als besturingssysteem, terwijl Raspberry naast het standaard Raspbian OS ook met verschillende Linux-varianten overweg kan. Ook is inmiddels uit de grote developer community rond de Raspberry Pi een grote hoeveelheid kant-en-klare software beschikbaar. Die ontbeert de NanoPi in ieder geval op dit moment.

 

Lees meer over
Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.