Development

Infrastructuur
Raspberry Pi 4

Raspberry Pi 4 heeft fout USB-C-ontwerp

Raspberry Pi Foundation heeft misser toegegeven.

Raspberry Pi 4 © Raspberry PI
10 juli 2019

Raspberry Pi Foundation heeft misser toegegeven.

De nieuwste Raspberry Pi (versie 4) heeft een USB-C-poort die niet voldoet aan de standaard. Daardoor werken sommige snelladers niet met het mini-computerboardje.

De fout zit in twee 'CC'-pinnetjes in de USB-C-poort die volgens de standaard-specificaties ieder verbonden moeten zijn met een eigen 5,1 Ohm weerstandje. In de Raspberry Pi 4 delen ze echter samen een enkel weerstandje. Juist de krachtiger opladers maken gebruik van deze opzet met twee weerstanden en werken daardoor niet.

Eigenlijk is het de kabel die voorkomt dat de Raspberry Pi geen stroom krijgt. De krachtiger laders maken gebruik van een kabel met een 'e'-markering. Die zijn voorzien van een chip die in staat is te bepalen welke maximale stoomsterkte het betreffende apparaat aankan en houdt daarnaast nog enkel andere communicatieparameters in de gaten zoals datatransportsnelheden.

Als gevolg van het verkeerde ontwerp detecteert de kabel de USB-C-poort van de Raspberry Pi 4 als een audio adapter accessory en verhindert daardoor de stroomtoevoer.

Probleem niet ontdekt in de testfase

De fout werd ontdekt door de elektrotechnicus en radio-amateur Tyler Ward die een blogsite (scorpia) onderhoudt over diverse elektronica-onderwerpen. Het ontwerp van de Raspberry Pi is volledig open source waardoor het euvel makkelijk was op te sporen.

De medeoprichter van de Raspberry Pi Foundation Eben Upton heeft, nadat er verschillende klachten online verschenen, de misser erkent tegenover TechRepublic. Hij belooft dat bij een volgende revisie van het ontwerp het euvel zal worden aangepakt. Upton verbaast zich dat het probleem niet boven water is gekomen in de uitgebreide testperiode die vooraf ging aan het uitkomen van de Raspberry Pi 4. Een mogelijke oorzaak daarvan kan zijn dat de officiële lader van de Raspberry Pi geen kabel gebruikt met een 'e'-markering.

Voordat dat boardjes met het nieuwe ontwerp beschikbaar komen duurt echter nog zeker enkele maanden. Mensen die nu een model 4 hebben of er binnenkort één kopen, zullen zich moeten behelpen met een kabel zonder de 'e'-markering.

Ars Technica memoreert dat de Raspberry Pi Foundation niet de eerste is die de fout in gaat met de specificaties van de USB-C-Poort. Ook de Nintendo Switch heeft een non-compliant USB-C-poort.

Lees meer over
Lees meer over Development OP AG Intelligence
2
Reacties
Johan 10 juli 2019 18:12

“Eigenlijk is het de kabel die voorkomt dat de Raspberry Pi geen stroom krijgt.”

Dus de Pi krijgt eigenlijk volop stroom als je maar de kabel verwijdert? Slordig gebruik van het werkwoord ‘voorkomen’...

Wim 10 juli 2019 12:13

Er staat een fout in dit artikel: het gaan niet om een 5,1 Ohm weerstand (het zou al knap zijn om er een zo nauwkeurig te kunnen maken) maar om 5k1 Ohm. Met andere woorden 5100 Ohm. Dus als je zelf aan het solderen gaat met je foutieve bordje....

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.