Overslaan en naar de inhoud gaan

Raspberry Pi 4 heeft fout USB-C-ontwerp

De nieuwste Raspberry Pi (versie 4) heeft een USB-C-poort die niet voldoet aan de standaard. Daardoor werken sommige snelladers niet met het mini-computerboardje.
Raspberry Pi 4
© Raspberry PI
Raspberry PI

De fout zit in twee 'CC'-pinnetjes in de USB-C-poort die volgens de standaard-specificaties ieder verbonden moeten zijn met een eigen 5,1 Ohm weerstandje. In de Raspberry Pi 4 delen ze echter samen een enkel weerstandje. Juist de krachtiger opladers maken gebruik van deze opzet met twee weerstanden en werken daardoor niet.

Eigenlijk is het de kabel die voorkomt dat de Raspberry Pi geen stroom krijgt. De krachtiger laders maken gebruik van een kabel met een 'e'-markering. Die zijn voorzien van een chip die in staat is te bepalen welke maximale stoomsterkte het betreffende apparaat aankan en houdt daarnaast nog enkel andere communicatieparameters in de gaten zoals datatransportsnelheden.

Als gevolg van het verkeerde ontwerp detecteert de kabel de USB-C-poort van de Raspberry Pi 4 als een audio adapter accessory en verhindert daardoor de stroomtoevoer.

Probleem niet ontdekt in de testfase

De fout werd ontdekt door de elektrotechnicus en radio-amateur Tyler Ward die een blogsite (scorpia) onderhoudt over diverse elektronica-onderwerpen. Het ontwerp van de Raspberry Pi is volledig open source waardoor het euvel makkelijk was op te sporen.

De medeoprichter van de Raspberry Pi Foundation Eben Upton heeft, nadat er verschillende klachten online verschenen, de misser erkent tegenover TechRepublic. Hij belooft dat bij een volgende revisie van het ontwerp het euvel zal worden aangepakt. Upton verbaast zich dat het probleem niet boven water is gekomen in de uitgebreide testperiode die vooraf ging aan het uitkomen van de Raspberry Pi 4. Een mogelijke oorzaak daarvan kan zijn dat de officiële lader van de Raspberry Pi geen kabel gebruikt met een 'e'-markering.

Voordat dat boardjes met het nieuwe ontwerp beschikbaar komen duurt echter nog zeker enkele maanden. Mensen die nu een model 4 hebben of er binnenkort één kopen, zullen zich moeten behelpen met een kabel zonder de 'e'-markering.

Ars Technica memoreert dat de Raspberry Pi Foundation niet de eerste is die de fout in gaat met de specificaties van de USB-C-Poort. Ook de Nintendo Switch heeft een non-compliant USB-C-poort.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in