Beheer

Security
Norsk Hydro

Ransomwareschade al 31 miljoen voor Norsk Hydro

Aluminiumproducent schat schade op 31 tot wel 36 miljoen euro, in eerste week na ransomware-uitbraak.

© Norsk Hydro
27 maart 2019

Aluminiumproducent schat schade op 31 tot wel 36 miljoen euro, in eerste week na ransomware-uitbraak.

Norsk Hydro meldt in een update over de cyberaanval van vorige week dat zijn meeste productiefaciliteiten weer op normale capaciteit draaien, met uitzondering van een specifieke business unit waar de operations nagenoeg zijn stilgevallen. De geleden schade, vooral door inkomstenverlies, wordt nu door de grote aluminiumproducent ingeschat op 300 tot 350 Noorse kronen. Dit komt neer op zo'n 31 tot 36 miljoen euro en betreft nog niet een definitief schadebedrag.

"Het is voorbarig om een exact of gedetailleerd overzicht te geven van de financiële impact op dit moment. Op basis van een high-level evaluatie is de voorlopige ingeschatte financiële impact voor de eerste volledige week na de cyberaanval zo'n 300 tot 350 miljoen Noorse kronen", meldt Norsk Hydro. De multinational uit Noorwegen is vorige week getroffen door een ransomware-infectie, die veel systemen heeft geïnfecteerd. In reactie heeft het bedrijf zijn wereldwijde netwerk platgelegd, om verdere verspreiding van de ransomware te voorkomen.

70-80 procent, en nagenoeg stil

Het merendeel van de nu gemelde schade bestaat uit inkomstenverlies. Norsk Hydro spreekt van verloren winst én volumes en noemt hierbij specifiek zijn afzetmarkt voor aluminium extrusie (Extruded Solutions). Deze productiemethode levert aluminium op dat geschikt is voor ramen, deuren, electronica en vele andere toepassingen van het lichtgewicht metaal. In een eerdere toelichting heeft de getroffen firma al aangegeven dat het een verzekering heeft die ook cyber-incidenten dekt. Dat feit wordt in de update met daarin de eerste schadeschatting ook weer genoemd.

Ondertussen stelt Norsk Hydro ook dat de meeste van zijn productiefaciliteiten weer op normale capaciteit draaien. In de divisie die het hardst is geraakt, Extruded Solutions, ligt de productie nu op 70 tot 80 procent van de normale situatie. Daarbij is er nog een opvallende uitzondering: de business unit Building Systems waar de bedrijfsactiviteiten nog altijd nagenoeg stil liggen, meldt het ransomware-slachtoffer.

Op veel locaties van Norsk Hydro werken mensen door de ranswomare-aanval nu nog steeds met de hand, bericht Norsk Hydro zelf. Zoals in deze Amerikaanse fabriek in Portland (Oregon):

Norsk Hydro Portland Oregon

 

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.