Overslaan en naar de inhoud gaan

Ransomware raakt ICT-systemen van Artis

Dierentuin Artis in Amsterdam is getroffen door een aanval met gijzelsoftware. Sommige computersystemen doen het daardoor niet. De mensen achter die aanval eisen 1 miljoen euro aan losgeld, te betalen in cryptovaluta. Wie achter de hack zitten, is volgens Artis nog niet bekend.
ransomware
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

De dierentuin heeft aangifte gedaan bij de politie. Artis weet nog niet of de cybercriminelen ook toegang hebben weten te krijgen tot persoonsgegevens en tot e-mailverkeer. Uit voorzorg heeft de dierentuin ook melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Die toezichthouder gaat over privacy en datalekken, waar ransomware formeel ook onder valt aangezien onbevoegden toegang hebben verkregen tot gegevens. Soms doen digitale afpersers ook aan 'dubbele afpersing' waarbij ze systemen en data niet alleen versleutelen, maar ook data stelen om dan te kunnen dreigen met openbaarmaking.

Gewaarschuwd door ICT-partner

"Er zijn direct maatregelen getroffen om verdere toegang tot onze systemen te voorkomen om zo de digitale aanval stil te leggen", laat een woordvoerder van de dierentuin weten aan de lokale tv-zender AT5. De gegijzelde dierentuin meldt zelf in een nieuwsbericht op zijn site dat het is gewaarschuwd door de externe ICT-partner. "Toen dit duidelijk werd, is op het hoogste niveau meteen een crisisteam samengesteld. Ook is onze eigen IT-afdeling opgeschaald met specialisten op het gebied van cybercriminaliteit."

Artis is ondanks de aanval gewoon open. Micropia en het Groote Museum waren dinsdag dicht, maar zijn woensdag weer open.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in