Beheer

Security
ransomware

Ransomware legt Belgische fabrikant Picanol plat

Al 2 dagen geen productie

Ransomware © CC0 Pixabay,  HypnoArt
14 januari 2020

Al 2 dagen geen productie

De Belgische fabrikant van weefmachines Picanol ligt sinds zondagavond stil als gevolg van een ransomware-aanval. Het bedrijf heeft al wel laten weten de aanvallers zeker niet te gaan betalen.

Het bedrijf laat aan nieuwsdienst Belga weten dat de IT-systemen “volledig plat” liggen en daarmee ook de productie, want die is geheel computergestuurd. Picanol heeft maandagavond contact gehad met de aanvallers maar heeft al laten weten dat het niet van plan is te betalen. Het bedrijf probeert de systemen nu te herstellen met behulp van backups. Vandaag is de directie in overleg met de Federal Computer Crime Unit van de federale politie. 

Welke ransomware is gebruikt, is nog niet duidelijk.

Picanol behaalde in 2018 een omzet van 667 miljoen euro. Het bedrijf heeft veertien vestigingen waar in totaal 2300 mensen werken. De grootste vestiging, met 1600 medewerkers, is te vinden in het Belgische Ieper. Deze locatie en die in China en Roemenië liggen nu stil. Dat betekent dat de schade voor Picanol in de miljoenen zal lopen. 

Picanol is beursgenoteerd. Gisteren reageerden investeerders nog niet sterk op de aanval. De handel in het aandeel op Euronext Brussel is vanochtend echter geschorst “in afwachting van een persbericht”, laat de Belgische beursregulator FSMA weten. 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.