Overslaan en naar de inhoud gaan

Ransomware legt Belgische fabrikant Picanol plat

De Belgische fabrikant van weefmachines Picanol ligt sinds zondagavond stil als gevolg van een ransomware-aanval. Het bedrijf heeft al wel laten weten de aanvallers zeker niet te gaan betalen.
© CC0 Pixabay
CC0 Pixabay

Het bedrijf laat aan nieuwsdienst Belga weten dat de IT-systemen “volledig plat” liggen en daarmee ook de productie, want die is geheel computergestuurd. Picanol heeft maandagavond contact gehad met de aanvallers maar heeft al laten weten dat het niet van plan is te betalen. Het bedrijf probeert de systemen nu te herstellen met behulp van backups. Vandaag is de directie in overleg met de Federal Computer Crime Unit van de federale politie.

Welke ransomware is gebruikt, is nog niet duidelijk.

Picanol behaalde in 2018 een omzet van 667 miljoen euro. Het bedrijf heeft veertien vestigingen waar in totaal 2300 mensen werken. De grootste vestiging, met 1600 medewerkers, is te vinden in het Belgische Ieper. Deze locatie en die in China en Roemenië liggen nu stil. Dat betekent dat de schade voor Picanol in de miljoenen zal lopen. 

Picanol is beursgenoteerd. Gisteren reageerden investeerders nog niet sterk op de aanval. De handel in het aandeel op Euronext Brussel is vanochtend echter geschorst “in afwachting van een persbericht”, laat de Belgische beursregulator FSMA weten. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in