Beheer

Security
ransomware

Ransomware gijzelde Lochem

ransomware © CC0: Pixabay,  Tumisu
18 maart 2015
De gemeente Lochem is maandag getroffen door ransomware. Daardoor dreigden de voorbereidingen voor de verkiezingen in gevaar te komen.

Lochem kreeg maandagmiddag vijf mails die geïnfecteerd waren met het virus. Eén daarvan wist het spamfilter te omzeilen. Daardoor raakte één systeem binnen Lochem geïnfecteerd met de ransomware, net voor een update van antivirussoftware.
Daarbij werden diverse netwerkschijven geïnfecteerd. De ransomware versleutelde ook een groot deel van de gegevens die de gemeente nodig had voor de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen die vandaag worden gehouden. Om die gegevens weer vrij te krijgen, had de gemeente ‘losgeld’ moeten betalen, maar dat weigerde zij.

Lochem heeft de benodigde backups teruggezet en een aantal systemen van het netwerk gescheiden. De gemeente bezweert dat er geen privacygevoelige gegevens zijn gelekt. Ook zouden er geen gegevens zijn verloren gegaan.

Lochem heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie en een melding bij de Informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten. 

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.