Overslaan en naar de inhoud gaan

Ransomware dodelijk voor MKB

Middelgrote en kleine bedrijven die getroffen zijn door een malware-aanval hebben veel meer schade door de tijd die ze uit de lucht zijn dan wat ze aan losgeld moeten betalen. Juist die downtime kost een deel van hen de kop.
ransomware
© CC0: Pixabay
CC0: Pixabay

Uit onderzoek van Osterman in opdracht van Malwarebytes onder 1000 MKB-organisaties in de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Australië en Singapore blijkt dat een derde daarvan al een of meer ransomware-aanvallen te verduren heeft gehad. Voor een kwart van de aangevallen bedrijven betekende dit de doodsteek. En dat komt voornamelijk door de tijd die zij uit de lucht zijn door de ransomware. Ruim een kwart is één tot acht uur uit de lucht, 23 procent kan 9 tot 16 uur niet meer werken en een op de zes bedrijven is 25 tot 100 uur uit de lucht door de ransomware. Het losgeld bedraagt meestal 1000 dollar of minder – daar ligt niet het probleem voor de getroffen bedrijven. Veel ernstiger is het omzetverlies door de downtime. Dat geldt sterker voor kleinere dan voor grote organisaties volgens de onderzoekers. Grote bedrijven kunnen veel beter herstellen van een ransomware-aanval omdat ze meer resources hebben dan een MKB-organisatie.

Geen kennis

Daar komt bij dat veel kleinere en middelgrote bedrijven de kennis en kunde niet in huis hebben om zich te verdedigen tegen een ransomware-aanval. Na de aanval bleek 30 procent niet in staat uit te zoeken waar de infectie begon.

Ook al is het losgeld dat de aanvallers vragen niet extreem hoog, toch betaalt het overgrote deel van de MKB-ers het niet. Slechts 28 procent heeft betaald.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in