Innovatie & Strategie

Blockchain
Rabobank introduceert deze maand financieel product op blockchain

Rabobank komt met handelsplatform op blockchain

De bank is de enige Nederlandse partner in het we.trade consortium.

© CCO / Pixabay Pexels
8 juni 2018

De bank is de enige Nederlandse partner in het we.trade consortium.

Een half jaar later dan gepland introduceert de Rabobank later deze maand het we.trade-platform, een Europees handelsplatform op blockchainbasis. Het handelsplatform is een initiatief van negen banken, zoals Rabobank, Deutsch Bank en Societé Generale. IBM bouwde het platform.

Volgens CEO Wiebe Draijer van de Rabobank is dit de eerste financiele blockchainapplicatie die echt in gebruik wordt genomen. “Met we.trade lopen onze klanten minder risico's bij internationale handel. Alle transacties worden digitaal beheerd en dankzij de grote transparantie van het blockchain-platform is het voor de aangesloten banken makkelijker financiering en garanties te bieden.”

Via we.trade kunnen zakelijke partners elkaar vinden en transacties afsluiten. Daarbij kunnen ze handelsgegevens invullen, zoals leveringsdatum, betalingsdatum, enz. Als ze een bankproduct willen gebruiken, zoals een gegarandeerde betaling of werkkapitaalfinanciering, kunnen ze dit via het platform gemakkelijk aanvragen bij de bank. Nadat ze alle gegevens hebben ingevoerd, ontvangen de banken van de klanten het verzoek om de transactie af te wikkelen. Als aan de voorwaarden van het smart contract - op de blockchain - is voldaan, wordt de betaling automatisch geactiveerd.

Decentrale deel uitdagend

Draijer introduceerde het platform tijdens de Blockchain Innovation Conference die gisteren plaatsvond. De ontwikkeling van het platform nam anderhalf jaar in beslag en was niet makkelijk, zei de CEO. “We hebben blockchain nodig omdat het zoveel voordelen biedt, zoals gebruiksgemak, efficiency of groei voor onze klanten. Maar het decentrale deel is erg uitdagend. We zijn gewend te denken vanuit het idee dat we een innovatie maken en dat de rest van de wereld volgt. Nu moet je samenwerken.”

De bank wil het platform in latere fasen ook uitbreiden. “In de toekomst kunnen we met blockchain ook verbinding maken met grenspolitie, certificering- en kwaliteitsagentschappen en logistieke bedrijven. Het hele handelsecosysteem raakt meer verbonden.”

Draijer vertelde dat blockchaininnovatie ervoor zorgt dat de bank uit zijn comfortzone moet stappen. Inmiddels werken er vijftien tot twintig mensen binnen de bank dagelijks met de technologie, meer dan tweehonderd bankmedewerkers zijn bij projecten betrokken waar blockchain wordt gebruikt.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
2
Reacties
Peter 08 juni 2018 12:59

Uiteindelijk zijn het toch mensen die naar de transacties kijken en mensen hebben zo hun zwakke plekken en persoonlijke interesses.

Ik denk hierbij aan tenders, onderhandelingen tussen koper en leveranciers, enz.

Hoe voorkom je dat een blockchain partner achtergrond informatie uit persoonlijke interesse dwingend opvraagd?

Zakelijke onderhandelingen zijn het toppunt van een behoedzame geven en nemen psychology en dat is lang niet iedereen gegeven.

Andre de Kok 08 juni 2018 12:11

Gefeliciteerd met deze mooie prestatie. Ik ben erg benieuwd hoe binnen deze nieuwe vorm van dienstverlening de zekerheid van de identiteit van individuen die een zakelijke transactie willen laten plaatsvinden wordt gewaarborgd.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.