Ronald Hanson krijgt Huibregtsenprijs van Sander Dekker

Quantumprof Ronald Hanson wint Huibregtsenprijs

Delftse quantumhoogleraar krijgt dit jaar al zijn tweede prijs voor baanbrekend onderzoek.

© Frank van Driel
4 oktober 2016

Delftse quantumhoogleraar krijgt dit jaar al zijn tweede prijs voor baanbrekend onderzoek.

Professor dr. Ronald Hanson, hoogleraar bij QuTech en het Kavli Instituut van de TU Delft, heeft de Huibregtsenprijs 2016 gekregen voor zijn onderzoeksproject ‘Veilig surfen op het kwantuminternet.’

De prijs bestaat uit een bedrag van 25.000 euro, een bronzen sculptuur en een workshop van het Lorentz Center in Leiden. Staatssecretaris Sander Dekker reikte de prijs uit tijdens de Avond van Wetenschap & maatschappij.

Hanson onderzoekt quantumfysische processen en hun toepassing in quantumcomputers en een quantuminternet. In het juryrapport wordt hij geroemd om zijn “opvallend en spannend wetenschappelijk onderzoek, dat tot in de vezels getuigt van een scherpe visie op een veel groter geheel. Oorspronkelijk werk dat belangrijke ontwikkelingen tot gevolg heeft. Ronald Hanson voerde een baanbrekend experiment uit, waarin twee qubits op meer dan een kilometer van elkaar instantaan reageren. De door hem ontwikkelde technieken maken een perfect beveiligd quantuminternet mogelijk.”

Einstein

Hanson kwam de afgelopen jaren al met opmerkelijke onderzoeksresultaten in zijn vakgebied. Zo bewees hij recent nog het ongelijk van Einstein. In een artikel dat werd gepubliceerd in Nature maakte Hanson duidelijk dat twee deeltjes die zich op 1300 van elkaar bevinden rechtstreeks met elkaar in contact staan en instantaan reageerden op elkaar. Hanson creëerde daarvoor twee qubits in speciaal geprepareerde diamantkristallen. Daarvoor bouwde hij samen met zijn team jaren aan een opstelling die tussen twee labs reikt die op zeker 1300 meter van elkaar staan. Hanson en zijn team toonden voor het eerst met metingen aan dat een quantumverband tussen dit deeltjesverband behouden blijft, ook al is er een grote afstand tussen hen. Daar waren al jarenlang aanwijzingen voor, maar nooit eerder kon dit met zekerheid worden aangetoond. De deeltjes weten ondanks de afstand zonder tijdverlies precies van elkaar wat ze doen. De elektronen zijn daarvoor opgesloten in diamant en via laserlicht en glasvezelkabels quantummechanisch met elkaar gekoppeld.

Einstein had weerzin tegen het feit dat volgens de quantumtheorie van deeltjes niet alle eigenschappen vaststaan zoals in de rest van de natuurkunde. Eigenschappen worden pas echt duidelijk bij een meting. Einstein noemde verbanden zoals tussen die twee deeltjes uit Delft ‘spookachtig’.

Geen sciencefiction

De jury waardeert in het onderzoek van Hanson vooral dat hij aantoont “dat verschijnselen in de microwereld geen sciencefiction zijn, maar een perfect beveiligde communicatie mogelijk maken.”

Eerder dit jaar kreeg Hanson al een Vici-beurs van 1,5 miljoen euro toegekend van NWO, waarmee hij 5 jaar onderzoek kan doen. Daarbij richt hij zich op de ontwikkeling van internetverbindingen op basis van quantummechanica.

 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.