Innovatie & Strategie

Qualcomms Apple-winst is Intels 5G-verlies
Apple en Qualcomm vechten niet langer om been. Intel gaat heen.
Twee jaar kan in de ICT-wereld een flinke tijd zijn. Begin 2017 kreeg Intel een herkansing voor de misgelopen smartphonemarkt doordat Apple flink in conflict was met Qualcomm. Nu begin 2019 sluiten Apple en Qualcomm vrede, net na de eerste dag in de hoog ingezette rechtszaak tussen de twee. Intel ligt niet alleen buitenspel, maar stopt zelfs helemaal met zijn 5G-modemchips. Wat is de kip, wat is het ei?
Het eigengereide Apple houdt niet van afhankelijkheid. Eigen besturingssysteem, eigen applicaties, eigen regels en in toenemende mate meer en meer eigen hardware. (Ook als dat slechts een vehikel is.) Lange tijd is de maker van Macintosh-computers met zijn focus op eigen hardware tegen de grote trends ingegaan. Met de overgang naar Intel-processors in Macs leek er een einde aan te zijn gekomen, en de standaardcomponenten in iPods en de eerste iPhones vormden schijnbaar bevestiging van de omslag.
Niet alles ‘Apple Inside’
Later is gebleken dat de keuze voor standaardcomponenten een tijdelijke was. Apple is in de loop der tijd weer meer eigen hardware gaan gebruiken, waarmee het een voorsprong weet te nemen op zijn concurrenten. Toch is niet alles ‘Apple Inside’ bij producten van het bedrijf van wijlen Steve Jobs. Niet alleen voor gewone onderdelen, maar ook voor cruciale componenten.
Er is dus zeker enige mate van afhankelijkheid, waar Apple niet van houdt maar wat het wel in enige mate moet slikken. Naast Intel-procesors in Macs - met aanhoudende geruchten over een toekomstige overstap naar Apple-eigen ARM-processors - bevatten ook iPhones standaardcomponenten van derden. Zoals dus modemchips van Qualcomm, wat wel de Intel van de mobiele markt wordt genoemd.
Toeleverancier Qualcomm en klant Apple lagen echter al enige tijd overhoop: over betalingen voor licenties op patenten. Specifiek: betalingen door de iPhone-maker voor licenties op patenten voor 5G-technologie. Intel was een uitweg voor Apple, en Apple was een uitweg voor Intel.
Registreren
- Direct toegang tot AGConnect.nl
- Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
- 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl
Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!