Innovatie & Strategie

Personal Tech
Snapdragon 865

Qualcomm offert 4G-voordelen voor 5G-push

Nieuwe ARM-chip van marktleider schrapt 4G-voordelen van geïntegreerd chipontwerp.

© Qualcomm
12 december 2019

Nieuwe ARM-chip van marktleider schrapt 4G-voordelen van geïntegreerd chipontwerp.

Android-smartphones met Qualcomm-processors dreigen komend jaar een achteruitgang te worden ten opzichte van huidige toestellen. De marktdominante processormaker stapt voor zijn topmodel Snapdragon 865 af van geïntegreerde modemchips in zijn SoC-ontwerp (system-on-a-chip). 5G- maar ook 4G-functionaliteit komt in een aparte chip, wat extra kosten voor toestellen kan betekenen maar ook kortere batterijduur.

Qualcomms topprocessor voor 2020 is de Snapdragon 865, die breekt met de jarenlange standaardpraktijk van geïntegreerde modemchip. De 865 heeft namelijk géén functionaliteit ingebouwd voor verbindingen met mobiele breedbandnetwerken. Dit omvat niet alleen het nieuwe, snelle 5G maar ook het huidige, wijdverbreide 4G. Terwijl Qualcomms nieuwste Snapdragon-model qua prestatieniveau flinke vooruitgang biedt, betekent het gemis aan geïntegreerde telecommogelijkheden een achteruitgang.

5G niet langer optioneel

Voor draadloze breedbandverbindingen heeft de Snapdragon 865 dus een externe modemchip nodig. Fabrikant Qualcomm heeft die natuurlijk ook in het assortiment, en stelt die Snapdragon X55 verplicht voor afnemers van zijn 865 ARM-chip, wist Ars Technica al te melden. Eerder bood Qualcomm al een aparte modemchip maar die was alleen voor 5G. Reguliere 4G-functionaliteit was ingebouwd in de Snapdragon-chips, en de X50-modem was een optie voor toestelmakers.

Nu met de 865 heeft de marktdominante fabrikant van ARM-chips ervoor gekozen om 4G-functionaliteit uit de 'hoofdprocessor' te halen en in de externe modemchip te plaatsen. Deze opzet kost echter kostbare ruimte in smartphones en verbruikt meer energie dan een geïntegreerd ontwerp. Bovendien kost 5G van zichzelf al weer meer energie. Dit hoge verbruik kan mobiele apparaten een hitteprobleem bezorgen, constateert PC Mag in een praktijktest met twee Galaxy S10 5G-smartphones.

Kiezen voor nadelen

Apparaten en gebruikers die geen 5G-dekking, -abonnement of -behoefte hebben, kunnen met de externe, verplichte X55-modemchip van de Snapdragon 865 niet de 5G-elektronica laten uitschakelen om dan alleen het zuinigere 4G te gebruiken. Beide generaties van mobiele telecomtechnologie zitten immers in de X55 vervat. Qualcomm is zich bewust van de nadelen van externe modemchips; dat heeft het zelf jaren terug al benoemd, weet Ars Technica te citeren uit een persbericht van 2012 toen de Snapdragon C4 was voorzien van ingebouwde LTE-modemfunctionaliteit.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.