Overslaan en naar de inhoud gaan

Qualcomm is Apple bijna 1 miljard dollar aan licentiegelden schuldig

Qualcomm moet Apple bijna één miljard dollar aan achterstallige patentkosten betalen. Een niet-definitief oordeel van de Amerikaanse rechter geeft Apple gelijk, een beslissing waar Qualcomm opvallend genoeg tevreden over is.
© Flickr
Flickr

Apple spande twee jaar geleden een rechtszaak aan tegen Qualcomm omdat de chipfabrikant was gestopt met het uitbetalen van licentiegelden. De modems van Qualcomm werden jarenlang gebruikt in iPhones, waar Apple via zijn leveranciers een patentvergoeding voor betaalde. Qualcomm droeg deze gelden weer af aan Apple op de voorwaarde dat het bedrijf geen rechtszaak zou beginnen en geen contact zou leggen met nationale toezichthouders. 

Toezichthouder had contact met Apple

Het ging mis toen de Zuid-Koreaanse toezichthouder contact legde met Apple over een mededingingsonderzoek naar Qualcomm. Apple werkte naar eigen zeggen mee aan dit onderzoek door antwoord te geven op vragen, maar Qualcomm zei dat het techbedrijf andere smartphonemakers opriep om hun beklag te doen bij de toezichthouder. Daarnaast gaf Apple 'valse en misleidende verklaringen'. Om die reden stopte de chipmaker met het uitkeren van patentvergoedingen. 

Dat mocht niet, besluit een Amerikaanse rechter nu in een niet-definitief oordeel. Apple krijgt gelijk en heeft recht op de achterstallige patentgelden, waarvan de hoogte bijna 1 miljard dollar bedraagt. Opvallend genoeg toont Qualcomm zich aardig tevreden met deze uitspraak. In een reactie aan Reuters zegt het bedrijf: "Hoewel het hof Apple's handelen niet ziet als breuk van de overeenkomst met Qualcomm, is de onthulling van Apple's rol toch een welkome ontwikkeling". Het is nog niet duidelijk of Qualcomm in beroep gaat. Als dit niet gebeurt, wordt het rechtelijke besluit definitief. 

Apple heeft het geld al ingehouden

Hoewel Qualcomm gedwongen wordt om bijna 1 miljard dollar te betalen, hoeft het bedrijf vermoedelijk niets over te maken. Leveranciers van Apple zijn namelijk al een tijd gestopt met het betalen van patentvergoedingen aan Qualcomm. De chipgigant is daarom al bijna een 1 miljard dollar misgelopen, zegt de hoofdjurist tegen Reuters. De kwestie lijkt hiermee van tafel.

Er blijven echter nog genoeg rechtszaken over. Qualcomm en Apple zijn al jaren verwikkeld in een mondiale, juridische strijd over verschillende onderwerpen. De rechtszaken leidden al tot gedeeltelijke verkoopverboden van iPhones, aangepaste iOS-software en andere modems in de toestellen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in