Overslaan en naar de inhoud gaan

Python ook populairste taal in IEEE-ranglijst

De bekende programmeertaal Python bekleedt de toppositie in de jaarlijkse ranglijst 'Top Programming Languages 2022' van vakorganisatie IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers). Laatst stond Python ook al op één in de TIOBE Index voor deze maand. In de IEEE-lijst is Python groter dan C, maar de diverse C-talen zijn bij elkaar genomen flink groter dan Python. Opmerkelijk is dat SQL flink in de lift zit als er wordt gekeken naar wat werkgevers vragen.
Python programmeertaal
© Python
Python

Databasetaal SQL staat op nummer één in de Jobs-ranglijst die IEEE ook opstelt, puur en alleen op basis van de IEEE Job Site and CareerBuilder. De groeiende populariteit van SQL is echter geen zelfstandig fenomeen, zo meldt de vakorganisatie voor techneuten in zijn vaklad IEEE Spectrum. "Na het doornemen van letterlijk honderden en honderden vacatures om deze ranglijsten op te stellen voor jou, beste lezer, kan ik zeggen dat de kracht van het SQL-signaal niet is omdat er veel werkgevers op zoek zijn naar alleen SQL-coders, zoals ze ook adverteren voor Java-experts en C++ ontwikkelaars. Ze willen ene bepaalde taal plus SQL." Veel van de werkgevers willen die toevoeging van 'ook SQL', naast dus een andere programmeertaal.

Complexere sites en tools

Bij die andere talen is Python dus de grootste wat gebruik betreft. De taal wordt op de voet gevolgd door C, C++ en C#. Die drie varianten bij elkaar opgeteld, zijn flink groter dan koploper Python. Op de vijfde plaats staat Java, met enige afstand tot C#. Daarna duikt SQL op, met behoorlijke afstand op Java. Na SQL staat JavaScript, niet eens zo ver daarachter.

De aanhoudende populariteit van JavaScript wordt mede verklaard door de toenemende complexiteit van websites en in-browser tools, verklaart IEEE Spectrum. Daarbij maakt het nog wel de kanttekening dat er een trend van coolness is waarbij ontwikkelaars uitgeklede, statische sites maken die dan zijn gebouwd met alleen webtaal HTML en eenvoudige CSS-code.

Apps met back-end database

De groeiende populariteit van SQL, als aanvulling naast een andere taal, wordt gerelateerd aan het feit dat veel applicaties tegenwoordig een front-end of middleware laag hebben die communiceert met een back-end database. Laatstgenoemde 'spreekt' dan SQL, terwijl de applicaties en de tussenliggende lagen dan hun eigen taal gebruiken. SQL is volgens IEE misschien niet de meest glamoureuze taal, maar enige ervaring in die databasetaal is wel een waardevolle aanvulling in het pallet van ontwikkelaars.

De IEEE-ranglijst bevat nog diverse andere, weinig gebruikte talen. Dit omvat bekende namen als HTML, TypeScript, Go en PHP. Daarnaast zijn er ook weinig gebruikte, maar veelbelovende en interessante talen. Dit omvat onder meer Kotlin, Rust, Swift, Cuda en Haskell.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in