Development

Software-ontwikkeling
Python

Python blijft populairder dan C en Java

Populariteit op basis van zoeken naar trainingen, leveranciers en ervaren ontwikkelaars.

Christopher Harrison, product manager bij Microsoft © Microsoft
15 augustus 2022

Populariteit op basis van zoeken naar trainingen, leveranciers en ervaren ontwikkelaars.

Programmeertaal Python is nog altijd het populairst gemeten naar zoekopdrachten die mensen invoeren op zoek naar zowel trainingen in talen als ook leveranciers ervan én ervaren ingenieurs ermee. De bekende taal van Nederlander Guido van Rossum zit iets boven C, Java, C++ en C#, zo blijkt uit de TIOBE Index voor augustus 2022.

Volgens CEO Paul Jansen van TIOBE Software lijkt Python niet te stuiten. De scriptingtaal heeft in augustus nog eens 2% gewonnen en staat nu op een all-time-high van 15,42% marktaandeel. Dat percentage is dan niet qua concreet gebruik door aantallen ontwikkelaars of regels code in softwarepakketten. De index van softwarekwaliteitsmeter TIOBE is een indicator van de populariteit van programmeertaal op basis van developers, trainingen, softwareleveranciers en zoekopdrachten bij onder meer Google, Bing, Yahoo!, Wikipedia, Amazon, YouTube en Baidu.

'Python bijna overal'

"Het is moeilijk om een programmeergebied te vinden waar Python tegenwoordig niet uitgebreid wordt gebruikt", stelt TIOBE-topman Jansen. De enige uitzondering op die constatering is het gebied van ingebedde systemen waar veiligheid absoluut kritiek is. Python is daar minder goed geschikt voor omdat het te langzaam is en een zogeheten typed taal. Laatstgenoemde betekent dat elk type data in een taal gedefinieerd moet zijn.

Talen als C en C++ kunnen een hoger prestatieniveau geven. TIOBE constateert dat die twee momenteel ook aan populariteit winnen. De rest van de talenindex is in augustus niet echt veranderd. Swift en PHP hebben aan stuivertje wisselen gedaan voor de tiende plek. Rust rukt gestaag op en heeft de top twintig in zicht. Kotlin is weer teruggekeerd in de top dertig. En tot slot heeft de nieuwe Google-taal Carbon zijn entree gemaakt in deze ranglijst met een notering op positie 192.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.