Overslaan en naar de inhoud gaan

Python-bedenker stort zich op nieuw project

Guido van Rossum, bedenker van de populaire programmeertaal Python werd gisterenavond Dijkstra Fellow, een life time achievement award uitgereikt door het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI). Ook cryptoloog David Chaum viel dezelfde eer te beurt.
Guido van Rossum
© Dropbox
Dropbox

Van Rossum kondigde onlangs aan met pensioen te gaan bij zijn werkgever Dropbox. Vorig jaar nam hij al verder afstand van de ontwikkeling van Python, waar nu een vijfkoppige adviesraad over waakt. Programmeren zit hem echter in hart en nieren, dus ook na zijn pensioen kan hij niet stoppen.

Nieuwe parser voor Python

Hij vertelt AG Connect dat hij al weer bezig is met een hobbyproject: het ontwikkelen van een nieuwe parser voor Python. De huidige parser is al 30 jaar oud. "Die kan nog jaren mee. Maar er zitten wat hoekjes aan de taal waar de huidige parser niet goed mee om kan gaan. Op het ogenblik wordt dat met lelijke hacks opgelost. "
Van Rossum legt uit dat er interessante ontwikkelingen op het gebied van parsertechnologie, zoals parsing expression grammmars, afgekort PEG. "Het is voornamelijk mijn hobby om te kijken of daar iets aan te verbeteren valt."

De huidige parser kan bijvoorbeeld niet goed onderscheid maken tussen een expressie en een variabele in een assignment. "Met de nieuwe parsertechniek kun je vertellen wat een variabele is en die kan makkelijker verder vooruitkijken. Daar komt het op neer."

Van Rossum werkt er een paar uur per week aan. "Ik heb nu een paar prototypes gemaakt en ik heb er al een aantal blogposts over geschreven. Een slimme student uit Berlijn heeft ze opgepikt en die is nu bezig het project een stuk verder te brengen. Ik begeleid hem vooral."

Magazine AG Connect

In het decembernummer van AG Connect volgt een uitgebreid interview met Guido van Rossum over zijn liefde voor het programmeren, de stekeligheden en de voordelen van opensource-ontwikkeling en zijn bewondering voor wat sommige engineers met Python kunnen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in