Loopbaan

Carriere
krapte

PWC: Tekort aan IT’ers zet rem op groei

CEO’s maken zich vooral zorgen over krapte op Nederlandse arbeidsmarkt.

23 januari 2018

CEO’s maken zich vooral zorgen over krapte op Nederlandse arbeidsmarkt.

Het optimisme over de economie blijft onder Nederlandse CEO’s maar groeien, blijkt uit de jaarlijkse Global CEO Survey van PwC. Maar het gebrek aan voldoende gekwalificeerde medewerkers – vooral IT’ers en andere techneuten - brengt de groei in ons land in gevaar.

PwC ondervroeg 1293 bestuursvoorzitters uit 85 landen ter gelegenheid van het World Economic Forum in Davos. Ruim twee derde van de Nederlandse CEO’s verwacht de komende 12 maanden economische groei. Vorig jaar was dit nog 55%. Negen op de tien CEO’s verwacht dat de omzet van het eigen bedrijf komend jaar toeneemt.

Zorgen zijn er ook: een van de grootste zorgpunten is de vraag of organisaties in de toekomst de juiste mensen kunnen vinden. Driekwart maakt zich zorgen over het aantrekken van voldoende geschikt personeel. CEO’s ervaren vooral een tekort aan mensen met digitale vaardigheden en kennis van technologie.

“Veel bedrijven kunnen de groei niet bijbenen omdat ze moeite hebben om aan geschikte medewerkers te komen”, zegt bestuursvoorzitter Peter van Mierlo van PwC. “Wij verwachten dat deze trend doorzet en ons land in een periode van langdurige arbeidsmarktkrapte terechtkomt. Met het risico op een afkoeling van onze economie als gevolg.”

IT-arbeidsmarkt naar kookpunt

De IT-arbeidsmarkt gaat naar een kookpunt, concludeerde AG Connect vorig jaar, naar aanleiding van het jaarlijkse salarisonderzoek. Vorig jaar waren er al een aantal Nederlandse IT-bedrijven die toegaven minder omzet te kunnen realiseren door lang openstaande IT-vacatures. Daar was Ordina er een van. Maar na een rondje langs de velden bleek dat steeds meer IT-bedrijven tegen dit probleem aan lopen.

Grote groepen buitenspel

Van Mierlo noemt de krapte onnodig, omdat er in Nederland grote groepen mensen buitenspel staan, zoals veel 55+ers, migranten en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “De arbeidsmarkt is een veelkoppig monster aan het worden.” Op dit moment is meer dan de helft van het aantal werkloze IT’ers in ons land boven de 50, berichtte AG Connect vandaag.

Van Mierlo vindt dat CEO’s, overheid en onderwijs de krachten moeten bundelen om grote groepen de arbeidsmarkt op te krijgen. “De betrokken partijen moeten samen afspraken maken over investeringen in bèta-onderwijs, permanente educatie en omscholing en het verlagen van de kosten van arbeid.” Voor vrouwen moeten er volgens hem meer prikkels komen, zoals betaalbare kinderopvang, gunstigere fiscale behandeling van het tweede inkomen en het gelijktrekken van beloningen. Ook moet er een gerichter toegangsbeleid voor werknemers uit het buitenland komen en moeten statushouders sneller aan een baan worden geholpen.

Lees meer over
1
Reacties
Wim de Raadt 23 januari 2018 10:57

Indien juiste beloningen, vaardige mensen en opleidingen zal de verzadiging weer plaats vinden

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.