Beheer

Cloud
Cloud

Pure Storage wil hybride cloud- en AI-uitdagingen wegnemen

Opslagspecialist lanceert nieuwe oplossingen tijdens Accelerate.

© CC0 - Pixabay Geralt
18 september 2019

Opslagspecialist lanceert nieuwe oplossingen tijdens Accelerate.

Hoewel het een aantal jaren geleden nog leek alsof iedereen volledig en definitief overstapte naar de cloud, komen diverse bedrijven daar nu toch van terug. Een hybride oplossing lijkt nu de juiste weg, maar dat komt met diverse uitdagingen. Pure Storage springt daar op in, blijkt tijdens hun jaarlijkse Accelerate-conferentie.

Gartner verwacht dat de IT-uitgaven aan cloudgebaseerde oplossingen in 2022 sneller groeien dan IT-oplossingen die niet op de cloud gebaseerd zijn. Dit jaar is echter hybride IT dé standaard, stelt het analysebureau.

Nieuw is de hybrid cloud niet, maar de infrastructuur wint de laatste tijd wel weer meer aan populariteit. Bij een hybride model worden één of meerdere clouddiensten van publieke of private aanbieders gecombineerd, eventueel ook met (hosted) on premise-oplossingen. Daardoor kunnen bedrijven gebruikmaken van de kostenoptimalisatie, flexibiliteit en schaalbaarheid van de cloud, met de beveiliging, betrouwbaarheid en controle van private oplossingen.

Onderzoek van Flexera-Rightscale wijst bijvoorbeeld uit dat 58 procent van de enterprises van plan is een hybrid cloud-strategie op te zetten, tegenover 51 procent vorig jaar, meldde ZDNet vorige week.

Marco Bal, Principle System Engineer bij Pure Storage, ziet die stijging in populariteit ook. “De meeste klanten die wij spreken gaan of niet meer helemaal naar de cloud, of zijn dat in het verleden wel gegaan en komen nu terug.”

Dat is een bredere trend, waarbij bedrijven verschillende redenen hebben om toch voor een hybride oplossing te kiezen, vertelt Ruud Alaerds, directeur van branche-organisatie Dutch Hosting Provider Association (DHPA). “De techniek kan bijvoorbeeld toch te ingewikkeld zijn, of een organisatie kan beslissen om toch een deel in huis te willen houden.” Zo kunnen bepaalde workloads duurder zijn om in de cloud te draaien dan on premise.

CloudSnap for Azure

De hybrid cloud komt echter met zijn eigen uitdagingen. Door te wisselen tussen verschillende omgevingen, moet ook rekening gehouden worden met verschillende soorten infrastructuren. Iedere cloud, hosted en on premise-oplossing gebruikt zijn eigen API en heeft zijn eigen mogelijkheden. Daardoor is het lastig om applicaties en workloads heen en weer te schuiven.

Bovendien bleek onlangs uit onderzoek van branchevereniging DHPA dat in Nederland een on-premise-infrastructuur nog het meeste voorkomt. Bedrijven vinden onder meer dat ze niet voldoende kennis in huis hebben om de stap naar hosted oplossingen of de cloud te maken. Daarnaast worden securityrisico’s en budget of kosten als uitdagingen genoemd.

Alaerds stelt echter dat zeker de helft van de bestedingen nu wel naar de cloud of naar gehoste oplossingen gaat. “Maar het blijkt vaak moeilijk het bekende los te laten. Je ziet dan ook dat veel bedrijven geleidelijk overgaan, vaak door eerst wat SaaS-gebaseerde applicaties af te nemen. Dat breidt zich dan langzaamaan uit en uiteindelijk komt er een omslag van on premises naar de cloud.”

Eén API voor alle omgevingen

Pure Storage sprong vorig jaar al in op deze uitdagingen met Cloud Block Store for AWS. Die oplossing is nu algemeen beschikbaar gemaakt. Met Cloud Block Store for AWS kunnen ondernemingen dezelfde API’s gebruiken voor blockstorage als die ze in hun eigen datacentrum inzetten. Door alle API’s gelijk te trekken, kunnen applicaties en workloads tussen on-premises en gehoste infrastructuren, en cloud-opslag van AWS in de vorm van EC2-instances verplaatst worden, zonder dat er rekening moet worden gehouden met de onderliggende infrastructuur.

Een andere manier waarop Pure Storage uitdagingen bij de hybrid cloud probeert weg te nemen, is door zijn ES2-abonnement beschikbaar te maken voor Cloud Block Store. “Met ES2 kun je een combinatie maken van hosted on-premises-hardware en de publieke cloud, of één van de twee”, vertelt Bal. ES2 laat gebruikers betalen voor wat ze gebruiken en zelf bepalen hoeveel capaciteit er in de cloud en on-premises is. Daardoor moet de route naar een hybride architectuur nog eenvoudiger worden.

Pure Storage kondigde ook een nieuwe versie van CloudSnap aan, waarmee FlashArray-snapshots in de publieke cloud opgeslagen kunnen worden. Dit bestond al voor AWS S3, maar is nu ook beschikbaar met Azure Blob van Microsoft.

Waarde uit koude data halen

Een andere uitdaging waar Pure Storage zich mee bezig houdt, is data. Bedrijven verzamelen al jaren allerlei data van gebruikers, maar ook van apparaten. Forbes schreef vorig jaar bijvoorbeeld nog dat er dagelijks 2,5 triljoen bytes - oftewel 2.500 petabytes - aan data aangemaakt wordt. 90 procent daarvan is gegenereerd.

Die data wordt echter lang niet altijd gebruikt. Jarenlang stonden terabytes aan gegevens ergens op een server opgeslagen, zonder dat het echt een functie had. Bij Pure Storage was dat niet anders, vertelt Bal.

“We zagen dit bij Pure One, onze support cloud. Alle systemen in het veld sturen iedere 30 seconden logdata naar onze support cloud. Dat vonden we ooit een goed idee, want dan hadden we de logdata alvast als iemand tegen een probleem aan liep.” Die data was echter koud: het werd opgeslagen, maar er werd niets meegedaan.

Op een gegeven moment was er 7 tot 9 petabyte aan data opgeslagen. “We realiseerden ons dat we daar misschien wel hele slimme dingen mee konden doen. Denk bijvoorbeeld aan predictive support of om nieuwe functies tegen te testen.”

Cloud is niet toereikend

Volgens Bal realiseert ondertussen vrijwel iedere CIO zich dat er iets met al die koude data gedaan kan worden. Dat is waar kunstmatige intelligentie (AI) om de hoek komt kijken. Daarmee kun je meer waarde uit data halen.

“AI staat nog in de kinderschoenen”, constateert Bal. Dat is ook in Nederland het geval, zo bleek in juli dit jaar uit onderzoek in opdracht van Avanade. Slechts 20 procent van de Nederlandse bedrijven is naar eigen zeggen begonnen aan AI; één procent heeft AI al volledig geïntegreerd.

Bal stelt dat bedrijven nu in de cloud wel wat experimenteren met AI, maar dat dat op termijn niet schaalbaar is. “7 petabyte aan data in de cloud opslaan is al prijzig, en als je daar een AI op wilt trainen, lopen die kosten nog verder op.”

780 TB aan opslag

Pure Storage levert met zijn FlashBlade-opslag hier al enige tijd een oplossing voor en komt nu met een variant die 150 blades heeft. Dit bereik je door meerdere data hubs met ieder vijftien blades aan elkaar te koppelen.

Iedere blade heeft daarbij zijn eigen CPU en opslag. Per blade is maximaal 52 TB aan opslag aanwezig. Daarmee krijg je dus 780 TB aan opslagcapaciteit. En er zijn ook bedrijven die dat gebruiken. “Er is bijvoorbeeld een sociaal medium dat 150 blades gebruikt voor suïcidepreventie”, vertelt Bal. Dat bedrijf gebruikt AI om de toon van een bericht van een gebruiker te bepalen. Al die data moet ergens opgeslagen worden en zo komt die opslag wel vol.

De minimum afname is echter zeven blades, wat neerkomt op maximaal 364 TB aan opslag. Ook is er een variant van FlashBlade met 17 TB aan opslag per blade, voor bedrijven die minder capaciteit nodig hebben.

Alles in één datahub

Een andere uitdaging die FlashBlade aanpakt, is die van de verschillende silo’s waar data in terecht komen bij het trainen van AI. Voordat datasets klaar zijn om getraind te worden, zijn er nog diverse fases waarin data bijvoorbeeld gesorteerd of opgeschoond worden. In deze fases worden apps als TensorFlow, Kafka en ElasticSearch gebruikt.

“We zien dat dat verschillende silo’s zijn. Dat is deels logisch omdat al die verschillende fases in de pijplijn ook verschillende applicaties zijn met eigen IO-patronen. Voor iedere toepassing is een aparte architectuur gebouwd op basis van die eisen. Maar dat betekent ook dat je constant van de ene naar de andere silo data aan het kopiëren bent”, legt Bal uit.

Hier is AI Data Hub voor in het leven geroepen, dat samen met Nvidia ontwikkeld is. Dit stroomlijnt de gehele AI-pijplijn van cleansing en tagging via modeling, training en productie, in plaats van dat steeds voor een enkele fase te doen. Ook worden traditionele analytics uitgebreid en wordt er meer performance en security geboden tegen lagere prijzen.

De AI Data Hub werkt samen met de FlashBlade. Bal vult aan: “Met FlashBlade bieden we een platform wat die hoge mate van parallellisme aan kan en de prestaties biedt, waardoor er geen reden meer is om een andere architectuur te bouwen. Alles wordt op één centrale datahub geplaatst.”

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.