Loopbaan

Carriere
Jordan Casey

Puber en baas van 3 techbedrijven

Hoe een 17-jarige CEO van drie IT-bedrijven werd.

© YouTube
12 april 2017

Hoe een 17-jarige CEO van drie IT-bedrijven werd.

De 17-jarige Jordan Casey uit Ierland is de baas van drie goedlopende techbedrijven. Daarnaast gaat hij gewoon naar school, doet hij aan sport en gaat hij uit met zijn vrienden in het weekend. Een doodnormale jongen dus... of toch niet?

Metro vroeg hem hoe hij dit op zo'n jonge leeftijd voor elkaar heeft gekregen. Jordan Casey begon al op negenjarige leeftijd met programmeren. Nog geen drie jaar later ontwikkelde hij de game 'Alien Balls vs. Humans' dat binnen drie dagen een bestseller werd op iTunes.

Op zijn twaalfde begon hij zijn eerste bedrijfje en ontwikkelde hij de applicatie Tech Ware, waarmee docenten data online in de cloud kunnen bewaren. Daarnaast houdt de jonge Ier zich bezig met het project Kids Code, een virtuele wereld waar kinderen op speelse wijze kunnen leren programmeren. Verder is hij ambassadeur van Bizworld, een programma dat ondernemerschap onder kinderen motiveert.

Aan Metro vertelt Casey dat hij al op zeer jonge leeftijd interesse kreeg in games en computers. Hij begon boeken te lezen, bezocht websites en bekeek video's op YouTube over het ontwikkelen van apps. Hij zag het in eerste instantie als hobby en was niet van plan om er geld mee te gaan verdienen. Totdat zijn eerste app in iTunes een enorm succes werd. "Toen dacht ik: misschien kan ik hier mijn werk wel van maken!"

Geen gemakkelijke opgave

"Ik moest mijn werk combineren met school, mijn ouders overtuigen en investeerders vinden voor mijn bedrijf. Vooral dit laatste was gezien mijn leeftijd en en gebrek aan technische scholing geen gemakkelijke opgave." Hij leerde met behulp van sociale media - Facebook in het bijzonder - de behoeften van mensen te begrijpen en daar op te reageren. Dat trok investeerders uiteindelijk over de streep.

Het is hem niet allemaal aan komen waaien, benadrukt hij. Hij heeft er keihard voor gewerkt en de werkdruk noemt hij nog altijd hoog. Daarnaast kreeg hij veel kritiek te verwerken en moest hij bepaalde restricties omzeilen. Maar hij vindt zijn baan de leukste baan van de wereld: "Ik maak heel graag producten waar mensen plezier aan beleven."

Normaal tienerleven

Zijn ouders staan aan het hoofd van zijn ondernemingen en helpen hem met de financiën. Casey probeert een zo normaal mogelijk tienerleven te leiden: hij gaat naar school, doet aan sport en gaat uit met zijn vrienden. "Het enige verschil is dat ik daarnaast erg druk ben met mijn techbedrijven."

Ondanks zijn succes op jonge leeftijd wil Casey het liefst gaan studeren. "Er valt nog zoveel te leren. Ik wil graag een studie doen die gerelateerd is aan mijn bedrijven, zodat ik nog beter wegwijs kan worden in de wereld van technologie."

Aan jongeren die net als hij dromen van een carrière in de IT geeft hij de tip veel te lezen en video's te kijken over technologie. "Mensen met onderscheidende ideeën moeten gebruik maken van het internet. Ontdek zo veel mogelijk over je doelgroep en mensen die op zoek zijn naar iets nieuws. Als je idee goed genoeg is zullen er mensen zijn die bereid zijn je verder te helpen."

Nederlandse voorbeelden

In Nederland zijn er ook een aantal voorbeelden van IT'ers die al op jonge leeftijd aan de weg timmer(d)en. Zo startte Ben Woldring (1985) toen hij 13 jaar was de website Bellen.com voor een schoolopdracht. Op de site vergeleek hij de tarieven van verschillende telefonieaanbieders. Deze website werd een groot succes en hij verdiende geld voor advertenties die hij op zijn website plaatste.
Later richtte Woldring zijn eigen bedrijf op, waarmee hij meer websites startte. 

Hij is momenteel directeur van de Bencom Group, een internetbedrijf met 25 werknemers, gevestigd op drie locaties (Usquert, Groningen en Voorthuizen). Hij zou inmiddels miljonair zijn. Zijn moeder is locatiedirecteur in Usquert terwijl zijn vader optreedt als zijn persoonlijke assistent en beheerder van zijn agenda.

Ook is Woldring eigenaar van een aantal vergelijkingssites, waaronder Gaslicht.com, waar consumenten de prijzen van gas en elektriciteit kunnen vergelijken. In 2003 werd Woldring bij Ernst & Young uitgeroepen tot Entrepreneur of the Year en in 2006 riep het Amerikaanse zakenblad Businessweek hem uit tot Europees Ondernemer van het jaar onder de 25.

In het eerste nummer van AG Connect portretteerden wij Puck van Meerburg (inmiddels 17), die op hoog niveau programmeert, onder meer in C, Python, C# en JavaScript, zonder dat ie er ooit les in heeft gehad. Puck won diverse prestigieuze prijzen, waaronder Google Code-in en de Apple Student Design Award. Hij werkt ook aan een aantal opensourceprojecten (Haiku en KnightOS) en sprak op TEDx. In 2014 maakte de VPRO een documentaire over hem.
 

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.