Innovatie & Strategie

Datamanagement
finance

PSD2: revolutie en evolutie voor financiële data

Waarde van data vooral duidelijk als het om geld gaat.

© Pixabay, CCO
7 juli 2020

De fintechwereld lijkt te bestaan uit frisse start-ups met marktverstorende ideeën en innovaties. Het beeld leeft van digitale disruptors die de oude garde gaan kantelen en de klant beter gaan bedienen. Weg met de starre banken en op weg naar klantgerichte, digital-nativedienstverleners voor finance? Maar de banken staan niet helemaal buitenspel: ze hebben met de Payment Service Directive 2 (PSD2) zowel balbezit alsook balverlies. Alles draait om data.

De uitvinding van geld lang geleden heeft de wereld op z’n kop gezet. Niet langer koehandelen met goederen, waarbij houdbaarheid nogal een rol kon spelen, maar handel drijven met een bewaarbaar tussenmiddel: geld, waarvan de waarde wat universeler werd overeengekomen dan van koeien of zakken graan. Tegenwoordig zijn data hét ding waar waarde in zit én waar waarde aan wordt ontleend.

Remmende voorsprong?

De financiële sector heeft de waarde van data en het nut van informatietechnologie al vroeg ingezien. Lang geleden zijn financiële instanties al aan de automatisering gegaan. Deels kwam dit doordat zij met flinke hoeveelheden informatie werkten, waar computers veel kunnen schelen. Deels kwam dit doordat zij kapitaalkrachtig genoeg waren voor de aanschaf van kamervullende computers.

De inzet van computertech voor finance is dus helemaal niks nieuws. Deze vroege voorsprong is niet langer aan de orde. Tegenwoordig is elke bedrijfstak in meer of mindere mate aan de IT, maar er valt nog veel te winnen. Enerzijds moeten verschillende sectoren en de diverse bedrijven daarin nog een digitaliseringsslag maken. Anderzijds kan er nog wel wat aan efficiëntie worden gewonnen door meer (of betere) automatisering.

Disruptie

Maar er valt nog een wereld te winnen met IT-inzet om dingen echt anders te doen. Disruptie dus. Dat is de grote belofte, ook van fintech (de samenvoeging van financial en technology). Deze belofte wordt gevormd en gevoed door innovatieve start-ups. Maar vergeet de (traditionele) banken niet. Zij lijken reuzen op lemen voeten, die links en rechts worden ingehaald door nieuwe ontwikkelingen. En de aandacht voor fintech versterkt dit beeld.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!