Prototype LibreOffice voor smartphone, tablet en cloud klaar

7 februari 2012
Een mobiele en cloud-versie van het open source kantoorapplicatiepakket LibreOffice krijgt vorm. Tijdens het tweedaags open source evenement FOSDEM werd een prototype gedemonstreerd.

De prototypes geven aan dat het porteren van de code naar mobiele platformen zoals iOS en Android maar ook naar een cloudplatform mogelijk is. De software staat echter nog aan het begin van de ontwikkelingsfase. 

De Document Foundation (TDF) die het project coördineert, kondigde vorig jaar aan te starten met het initiatief voor de ontwikkeling van de versies. Het doel is zo veel mogelijk van de code van de desktop-versie te gebruiken in de versies voor de mobiele  en cloudplatformen en deze aan te passen waar nodig. Het voordeel daarvan is dat zoveel mogelijk van de eigenschappen overeenkomen in de verschillende versies van het pakket . Ook werd het volledig opnieuw opbouwen van de software vanwege de complexiteit van een Office-pakket en de interacties binnen het pakket als een te groot en te riskant project gezien.

Opstartprocedure op de schop

Dat heeft wel tot gevolg dat vooral aan de opstartprocedures veel moet worden gesleuteld. Het opstartduur is een van de minpunten van de desktopversie van LibreOffice. Het laden van de interfaceteksten blijkt verantwoordelijk voor zo'n 15 procent van de CPU-werklast bij het starten van het programma. Dat moet veranderen om een acceptabele prestatie van het pakket op minder krachtige processors te krijgen.

Verder hebben de ontwikkelaars een flinke slag gemaakt met een opruiming in de code waarbij ook enkele vrijwel ongebruikte functies zijn verwijderd. 

De inspanningen voor de nieuwe versies kan zo ook als gunstig bijeffect hebben dat de prestaties van de desktopversie verbeteren.

De cloudversie van LibreOffice draait op een server en de interface wordt op de client getoond met behulp van een HTML Canvas element. De communicatie tussen de client en de server vindt plaats met WebSockets. De schermafbeeldingen worden verstuurd als png-bestanden, waarbij alleen de delen van het scherm waar veranderingen plaatsvinden worden aangepast om het netwerkverkeer tot een minimum te beperken.

Honderden cloudgebruikers geen probleem

Volgens Suse-ontwikkelaar Michael Meeks gaat opschaling van de software naar servers goed. Hij heeft voorbeelden waar LibreOffice al in een X Windows System (X11) draait met verschillende gebruikers. Een server met  vier quadcore processors moet wel 200 tot 300 gelijktijdige LibreOffice gebruikers kunnen ondersteunen, verwacht hij.

LibreOffice is gebaseerd op het OpenOffice.org project dat werd gecoördineerd door Sun. Na de overname van Sun door Oracle, stapten de ontwikkelaars van OpenOffice op en richtten in september 2010 The Document Foundation op.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.