Management

Artificial Intelligence
iPhone 12 in hand

Protest tegen fotoscan-acties Apple neemt grootse vormen aan

Groot aantal organisaties schrijven samen open brief aan Tim Cook.

© Shutterstock Mr.Whiskey
20 augustus 2021

Groot aantal organisaties schrijven samen open brief aan Tim Cook.

In een open brief roepen meer dan 90 organisaties wereldwijd Apple op niet door te zetten met de plannen om foto's van klanten te scannen op signalen van kindermisbruik.

De organisaties zeggen zich bewust te zijn van de goede intenties van Apple om bij te dragen aan het stoppen van kindermisbruik. Maar de organisaties vrezen dat repressieve overheden Apple gaan dwingen de technologie ook in te zetten voor het scannen en blokkeren van foto's die het schenden van fundamentele mensenrechten aantonen. Het gaat om content die beschermd moet worden als vrijemeningsuiting. Die vormt de ruggengraat van een vrije en democratische maatschappij, zeggen zij in de brief waarover Ars Technica schrijft.

Apple kondigde de plannen om foto's te gaan scannen op kindermisbruik begin deze maand aan. Het zou later dit jaar in gebruik genomen worden via updates in  iOS 15, iPadOS 15, watchOS 8 en macOS Monterey. In eerste instantie is het de bedoeling dat alleen apparatuur van Amerikaanse gebruikers wordt gescand.

Nadat een golf van verontwaardiging ontstond op sociale media, gaf Tim Cook aan dat de techniek onder geen beding voor andere doeleinden zou worden ingezet. Daar hebben deze 90 organisaties dus geen vertrouwen in.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.