Overslaan en naar de inhoud gaan

Prorail zet slimme camera's in tegen overlast op spoor

In de strijd tegen overlast, vandalisme en vertragingen gaat spoorbeheerder ProRail delen van het spoor in de gaten houden met mobiele camera’s die zijn uitgerust met speciale software die afwijkende, gevaarlijke en ongebruikelijke situaties sneller moet waarnemen.
NS
© CC BY 2.0 - Flickr.com - cropped from original
CC BY 2.0 - Flickr.com - cropped fro

In eerste instantie worden ruim honderd mobiele camera’s ingezet. Momenteel heeft de spoorbeheerder ruim 3500 camera’s op het spoor en in de stations, waarvan de beelden nu nog worden bekeken door medewerkers van de meldkamer. Als zij iets vreemds zien, kan worden ingegrepen.

Straks gebeurt deze waarneming echter door de camera zelf, waarna de centralist van de meldkamer wordt gewaarschuwd. Daarbij kunnen de camera's worden verplaatst als dat nodig is, terwijl de oude camera's op vaste plekken staan, zegt een woordvoerder van ProRail. De oude apparaten blijven wel gewoon in gebruik.

Pakkans vergroten

ProRail denkt met de mobiele camera’s de pakkans te vergroten en gevaarlijke en overlastgevende situaties te voorkomen. "Een koperdief weet op een gegeven moment wel waar camera’s staan", geeft de woordvoerder aan als voorbeeld. Als een koperdief op een plek actief is waar geen cameratoezicht is, moeten mensen ter plaatse de situatie gaan bekijken, legt hij uit.

De mobiele camera’s worden ingezet op basis van zogenoemde big data, op basis waarvan wordt voorspeld waar de kans het grootst is dat er iets gaat gebeuren. De camera's kunnen indien gewenst elke dag worden verplaatst. Als op een plek waar zo'n mobiele camera staat dan iets gebeurt, kan met de camera worden gekeken of er nog iemand is en of het spoor weer kan worden vrijgegeven. "Dat kan veel tijd schelen", aldus de woordvoerder.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in