Product

10 november 2005
Van Dale XIV, nu standaard met CD
De verschijning van een nieuwe editie van de dikke Van Dale is een gebeurtenis. In dit geval een gebeurtenis waar de samenstellers zes jaar lang op hebben lopen broeden. Mogelijk is het werk vertraagd doordat de Nederlandse Taalunie gaandeweg bedacht dat een herziening van de spelling noodzakelijk was. Het spreekt voor zich dat Van Dale Lexicografie de geactualiseerde spelling onverkort heeft opgenomen. In principe overigens zou iedereen zich uiterlijk met ingang van 1 augustus 2006 moeten houden aan die vernieuwde spellingregels. Liefhebbers van het Groot Dictee kunnen alvast oefenen met de elektronische editie van de driedelige Van Dale. Voor het eerst in de geschiedenis van het woordenboek heeft de uitgever de papieren uitgave en zijn elektronische variant gebundeld in één fraai vormgegeven, forse cassette. Geen van beide edities is nog afzonderlijk te koop. Voor het eerst ook is die elektronische versie een hybride cd-rom, geschikt voor pc en Apple. Nog een toemaatje: de elektronische editie van het vernieuwde woordenboek is gebundeld met de elektronische versie van de allereerste uitgave uit 1864. Die krijgt de gebruiker er gratis bij. Dat oude woordenboek is, net zoals alle andere elektronische titels van Van Dale eenvoudig op te roepen vanuit de meest recente versie. De cd-rom is geen kopie zonder meer van het analoge woordenboek. De elektronische editie bevat enkele duizenden samenstellingen en afleidingen die niet in het boek zijn opgenomen. Interessant zijn ook de zogenaamde ‘dubbelgangers’, woorden die nogal gemakkelijk verward kunnen worden. Die staan alleen op de cd-rom. Taaltechnologie is kennelijk minder belangrijk geworden. Weggevallen is immers de spraaksynthese waarmee de uitspraak van de woorden hoorbaar gemaakt kon worden. Tot slot: de samenstellers hebben rekening gehouden met slechte spellers. Zij kunnen zoeken op foutief gespelde woorden en worden lang niet altijd, maar wel vaak, naar de correcte ingang geleid. Van Dale, Groot Woordenboek van de Nederlandse Taal, kost 179 euro. Een netwerklicentie voor tien werkplekken kost 845 euro. Voor grotere licenties moeten aparte afspraken gemaakt worden met de uitgever.

Xerox annonceert zakelijk instapmodel
Xerox introduceert een nieuwe aanvulling op haar serie Phaser kantoorprinters in de vorm van een instapmodel kleurenlaserprinter, de 6210. De afdrukker is bedoeld voor individuele gebruikers of voor kleine werkgroepen. De 6120 kan losstaand worden gebruikt of binnen een netwerkomgeving. Het systeem is compatibel met Xerox CentreWare Web, een softwareoplossing waarmee werkgroepen hun in het netwerk gekoppelde printers - ook die van andere fabrikanten - op afstand kunnen beheren. De software bewaakt de printerstatus, genereert statusrapporten en signaleert eventuele problemen. De kleuren-engine van de Phaser 6120 levert een resolutie van maximaal 2400 dpi op verschillende media, zoals transparanten, maar ook enveloppen, stickers en zelfs stevige systeemkaarten. De adviesprijs van dit basismodel is 525 euro.
Informatica Corporation brengt PowerCenter 8 op de markt, wat volgens kenners de meest vernieuwende productversie ooit is. Klanten kunnen met deze nieuwe versie nu echt data integratie-initiatieven door de hele organisatie uitrollen. PowerCenter 8 biedt near-universal toegang tot alle bedrijfsgegevens, ongeëvenaarde verbeteringen in schaalbaarheid en performance en een doorbraak op het gebied van productiviteitsverbetering voor developers. Onder deze complexe data integratie-uitdagingen vallen onder andere het bouwen van multi-terabyte data warehouses, migreren vanuit legacy systemen, synchroniseren van operationele data stores (ODS), consolideren van applicaties en het verkrijgen van een eenduidig, allesomvattend beeld van alle relevante data. PowerCenter 8, ontwikkeld met veel input van Informatica’s klanten en partners, verhoogt de norm voor data integratie met verbeteringen op drie belangrijke gebieden:
enterprise data access,
bedrijfsbrede inzet,
productiviteit van developers.

SanDisk introduceert zijn eerste USB Smart Drive die is gebaseerd op de U3-technologie. Dit is een krachtig, nieuw platform dat de gebruiker in staat stelt zijn ‘persoonlijke werkplek’ te beheren op een klein apparaatje ter grootte van een pakje kauwgom. SanDisk Cruzer Micro Smart Drives bieden een veilig afgeschermde privé- omgeving op elke pc met Microsoft Windows XP of 2000 zonder dat aan het eind van een sessie - als de drive is verwijderd - persoonlijke informatie van de gebruiker achterblijft op de pc waarop gewerkt is. De drives zullen in de capaciteiten 512 megabyte en 1 gigabyte beschikbaar zijn bij de meeste winkels in de VS. De aanbevolen verkoopprijzen zijn respectievelijk $54,99 en $99,99. Later in het jaar of in het eerste kwartaal van 2006 zullen de apparaten ook worden verkocht buiten de VS.

BenQ heeft een videoprojector gemaakt die moet fungeren als onderdeel voor de ‘ultieme thuisbioscoop’. Het apparaat draagt typenummer de PE8720 en is geschikt voor HDTV. Hart van de projector is een speciale chip van Texas Instruments, de HD3 DarkChip. Deze zorgt voor een contrastverhouding van 6200:1. De kleuren worden gegenereerd door middel van een kleurenwiel met acht segmenten. De projector beschikt over een fluisterstand waarin slechts 23 dB wordt geproduceerd.

Systinet, leverancier van pakketten voor Service Oriented Architectures (SOA) Governance en Lifecycle Management, kondigt zijn Systinet Business Services Registry 6.0 en Systinet Policy Manager aan, pakketten voor het beheer en registratie.

Applicatieontwikkelaar Creápolis Media heeft een online tool ontwikkeld waarmee leaserijders een overzicht kunnen bijhouden van al hun autoritten. Kernpunt is het uitbannen van de bijtelling van 22 procent door de belastingdienst, die het rijden van een lease-auto als inkomsten ziet. Aan deze ‘bijtelling’ kan alleen worden ontkomen wanneer de autorijder met een sluitende rittenregistratie aantoont dat hij per jaar niet meer dan 500 kilometer privé heeft gereden. Het tool wordt aangeboden in de vorm van website GeenBijtelling.nl, een online agenda die kilometers aan afspraken koppelt en deze vervolgens automatisch optelt.

Juniper Networks verbetert de prestaties en schaalbaarheid van zijn high-end hardware voor beveiliging. Er zijn twee nieuwe modules voor de Juniper Networks NetScreen-5000 Series firewall- en Virtual Private Network-systemen (VPN) bijgekomen. Het gaat om de 8G2 en 2XGE Secure Port Modules.

MSC.Software, leverancier van software voor bewegingssimulatie heeft het pakket MSC.ADAMS 2005 r2 aangekondigd. De uitbreiding is onderdeel van de SimOffice productlijn. Met de nieuwe software kunnen engineers de prestaties van mechanische systemen simuleren, begrijpen en kwantificeren alvorens dure prototypes gebouwd worden en fysieke testen worden uitgevoerd. Een van de nieuwe functionaliteiten is de mogelijkheid om 3-D contactanalyses uit te voeren.

Centennial Software, ontwikkelaar van eindpuntbeveiliging en IT inventarisatie-oplossingen, introduceert DeviceWall 3.1. Dit is de nieuwste versie van de beveiligingssoftware die de kans op identiteitsdiefstal, dataverlies en het verspreiden van kwaadwillige software achter de firewall minimaliseert.

Plasmon, leverancier van professionele storage-systemen, annonceert het Raidtec FS3102 RAID subsysteem. Dat is speciaal ontwikkeld om een kosteneffectief Fibre Channel Storage Area Network (SAN) te realiseren voor bedrijfsapplicaties van middelgrote ondernemingen of afdelingen.

Wacom, leverancier van pentabletten en interactive pen displays, presenteert de Intuos3 A5 Wide. Het is het eerste pentablet van Wacom met een breed, liggend 16:10 formaat. Het is gericht op professionals en prosumers in digitale beeldbewerking, digitale fotografie, grafisch en industrieel design en video editing. De Intuos3 A5 Wide kost 369,90 euro (excl. BTW)

WatchGuard Technologies introduceert nieuwe functies voor zijn Unified Threat Management (UTM)-apparaten. De Firebox X Core en Firebox X Peak leveren directe beveiliging tegen onder meer spyware, spam, virussen en onbetrouwbare sites.

Xerox introduceert een nieuw WorkCentre PE220 zwart-wit multifunctioneel product (mfp) gericht op het MKB, die door haar als een voor de onderneming belangrijk groeisegment wordt beschouwd. Het nieuwe WorkCentre biedt de functies printen, kopiëren, faxen en kleurscannen binnen één productief.

Invantive introduceert Invantive Estate, software die projectontwikkelaars helpt om de financiële status van een vastgoedproject in kaart te brengen. De kosten, opbrengsten en risico’s van grote ontwikkelprojecten zijn daardoor op ieder moment inzichtelijk, zowel op korte als op lange termijn.

EMC, aanbieder van informatiemanagement en -opslag, introduceert EMC RecoverPoint. Dat is nieuwe software die grote ondernemingen continue gegevensbescherming (CDP of ‘Continuous Data Protection’) biedt. EMC lanceert eveneens een nieuwe versie van zijn back-up- en restoresoftware EMC Legato NetWorker en nieuwe software voor back-uprapportering en -analyse: EMC Backup Advisor.

Beweging in beeld
De firma Comsol Multiphysics, voorheen bekend als Femlab, brengt zijn product Multiphysics3.2 op de markt. Deze software op basis van de Eindige Elementen Methode bevat mogelijkheden voor het oplossen van multifysica vraagstukken. Deze nieuwste versie van Comsol Multiphysics kan met alle bekende CAD software overweg en bevat keuzemenu’s voor stelsels van eenheden voor alle fysische domeinen. Dankzij de ingebouwde Moving Mesh technologie kunnen parameterstudies worden uitgevoerd en worden moving boundary problemen accuraat opgelost. Nog sneller dan voorheen rekenen de nieuwe solvers zeer grote modellen met miljoenen graden van vrijheid door. Gelijktijdig wordt Comsol Script gelanceerd: een stand-alone pakket voor command-line instructies scripting en GUI-ontwerp.
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!