Product

2 oktober 2009

Primeur met snelle externe harddisk

Het Nederlandse bedrijf Freecom heeft een primeur met de annoncering van zijn externe harde schijf met USB 3.0-interface. Die communiceert tot tienmaal zo snel als externe schijven met een USB 2.0-poort.

De USB 3.0-standaard maakt communicatie op 4,8 gigabit per seconde mogelijk. USB 2.0, dat inmiddels al weer acht jaar de standaard is, reikt niet verder dan 480 Mb per seconde. Dankzij USB 3.0 kan een film van 5 gigabyte nu in 38 seconden worden gekopieerd. Bovendien wordt het nu makkelijker gebruik te maken van de in zijn schijfsystemen ingebouwde encryptiemogelijkheid op basis van AES 256, aldus Freecom.

Het apparaat is beschikbaar met opslagcapaciteiten van 1, 1,5 en 2 terabyte. De schijf is gevat in een behuizing zonder ventilator, en heeft een rubberen buitenkant om trillingen tegen te gaan en meer grip te geven bij transport.

Zonder aanvullende maatregelen - en kosten - werkt de disk overigens voorlasnog op USB 2-snelheid, omdat USB 3.0 nog niet echt is doorgedrongen in pc-land. Voor 25,95 kan de pc-bezitter een controller card kopen die ook de pc op USB 3.0-snelheid laat communiceren. Een laptopbezitter moet voor zo’n kaart 29,95 neertellen.

- prijs vanaf 119 euro
- leverbaar medio november

Roosterplanningspakket voor de horeca

Het nieuwe bedrijf L1nda heeft onder dezelfde naam een online roosteroplossing voor de horeca geannonceerd. Hiermee kan een werkgever personeelsroosters aanmaken via internet. Het personeel heeft ook invloed op de roosters, door de mogelijkheid om voorkeuren door te geven en zo nodig te ruilen.

L1nda kan ook gebruikt worden voor de urenregistratie, zodat de data voor de boekhouder met één druk op de knop opgevraagd kunnen worden. Daarnaast kan L1nda nog extra inzichten bieden als arbeidsproductiviteit en de efficiëntie van het rooster.

De online planningsoplossing is al in gebruik bij klanten zoals het Westergasterras en de Coffee Company en een Bagels & Beans-franchise. Er is een aangepaste versie beschikbaar, die meer functies heeft en bruikbaar is voor het plannen van events. De makers richten zich daarmee op de poppodia van Nederland.

- leverbaar per direct

Snelle ingebouwde harde schijf met SATA 3.0

Seagate heeft een supersnelle harde schijf voor inbouw geïntroduceerd. Het is de eerste harddisk die werkt met SATA 3.0, de standaard die in juli 2008 werd vastgelegd.

Seagates SATA 3.0-schijf is Barracuda XT gedoopt. Deze heeft een opslagcapaciteit van 2 TB en een interne cache van 64 MB; de schijven in het systeem draaien met een snelheid van 7200 toeren. De maximale gegevensoverdracht is, conform de SATA 3.0-standaard, 6 gigabit per seconde, het dubbele van het gangbare SATA 2.0. SATA 3.0 wordt vanwege die doorvoersnelheid ook vaak aangeduid als SATA 6Gb/s.

Om van de hoge overdrachtssnelheid van SATA 3.0 gebruik te kunnen maken, moet men wel beschikken over een SATA 3.0-compatibele diskcontroller in het systeem. Die zijn inmiddels ook mondjesmaat op de markt, onder andere van Asus en Gigabyte.

De Barracuda XT is uitdrukkelijk bedoeld voor gebruik in consumenten-pc’s. Het ontwerp is volgens Seagate niet robuust genoeg voor de extreme belasting die in een rekencentrum kan optreden.

- prijs 299 dollar (in de VS)

Software ontrafelt documenten

ABBYY heeft zijn pakket FlexiCapture voor documentherkenning verbeterd. FlexiCapture 9.0 biedt hoogwaardige extractie van gegevens uit documenten op basis van een nieuwe en uitbreidbare architectuur.

Binnen een en dezelfde workflow is het mogelijk om gelijktijdig verschillende typen documenten te verwerken, met inbegrip van machineleesbare formulieren en semigestructureerde en gestructureerde documenten zoals facturen, contracten en brieven. De software haalt automatisch gegevens en tekst op uit documenten, slaat deze op in databases; classificeert en indexeert documenten; en kan de documenten ook converteren.

FlexiCapture 9.0 biedt OCR-ondersteuning voor 186 talen.

Vernieuwd touch-tablet voor de pc

Wacom kondigt de zogeheten Bamboo second generation aan – het eerste interactieve tablet dat multitouch-functionaliteit combineert met pentablettechnologie. Bamboo is volgens de leverancier gebaseerd op consumententrends en de eigenschappen van touchapparaten zoals de Apple iPhone. De Bamboo is te gebruiken door multitouch (op aanraken gebaseerde invoer) of de digitale pen bij activiteiten die meer accuratesse en precisie vereisen. In deze serie worden vier verschillende producten geïntroduceerd: Bamboo, Bamboo Fun, Bamboo Pen en Bamboo Touch.

- leverbaar per direct

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!