Beheer

Netwerken

Producenten prepareren Ethernet voor de cloud

28 mei 2013
Ethernet slaat zijn tentakels uit naar de grote buitenwereld. In het CloudEthernet Forum werken negen grote partijen uit de netwerkindustrie samen aan een standaard voor regionale en wereldomspannende Ethernet-netwerken.

Ethernet is vooral bekend als het datacommunicatieprotocol dat zich in tientallen jaren heeft opgewerkt tot de de factostandaard op lokale netwerken en daarbij alternatieven als token ring uit de markt drukte. Aan het begin van de eeuw brak Ethernet al door de grenzen van het lokale netwerk en vond zijn weg naar Metro Ethernet toepassingen om lokale netwerken met stedelijke glasvezelringen te verbinden.

Vanuit het Metro Ethernet Forum (MEF) hebben negen netwerkgiganten nu de uitdaging aangenomen ethernet ook geschikt te maken voor langeafstandsverbindingen. Formeel hebben zij zich tot doel gesteld Ethernet te ontwikkelen om miljoenen virtuele servers en opslageenheden betrouwbaar en efficiënt met elkaar samen te laten werken over regionale en wereldwijde netwerken. 

Flinke uitdagingen moeten aangepakt

De deelnemers in het CloudEthernet Forum zijn Alcatel-Lucent, Avaya, Equinix, HP, Juniper Networks, PCCW, Spirent Communications, Tata Communications en Verizon. Zij staan vooral voor de uitdaging de VLAN-protocollen op te schalen. Nu nog heeft bijvoorbeeld het 802.1Q-protocol een maximum van 4096 clients. Ook de prestaties op laag en de robuustheid van zeer grote netwerken is een punt van aandacht. Het voordeel van Ethernet overal is dat de complexiteit van de netwerkapparatuur aanzienlijk kan worden teruggedrongen en ook het beheer veel eenvoudiger wordt.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.