Beheer

Personal Tech

Producent saffierglas Apple zwaar in problemen

7 oktober 2014
De werkelijke reden waarom Apple de iPhone 6 niet van saffierglas heeft voorzien lijkt nu boven water te komen. Het toeleverende bedrijf waar Apple een half miljard dollar in stak, heeft faillissement aangevraagd.

GT Advanced Technologies heeft gisteren bescherming tegen schuldeisers aangevraagd in een zogeheten 'Chapter 11'-procedure. Hoewel in Amerika deze procedure meer is gericht op het creëren van doorstartmogelijkheden dan de vergelijkbare procedure in Nederland, geeft het aan dat het bedrijf flink in de problemen zit.

Apple investeerde een jaar geleden nog 580 miljoen dollar in een voorfinanciering van een nieuwe fabriek van GT Advanced Technologies in Arizona, waar het bedrijf saffierglas zou gaan maken voor onder meer afdekglas voor de camera en de Homebutton zoals dat in de huidige iPhones is verwerkt. Vermoedelijk wilde Apple toen ook al saffierglas als topmateriaal op de display van de iPhone 6. Het afgelopen jaar doken veel aanwijzingen daartoe op in het geruchtencircuit.

Kwaliteit niet voldoende voor iPhone 6

GT Advanced Technologies mocht de voorfinanciering in 5 jaar terugbetalen, mits het bedrijf een minimum productiecapaciteit in stand zou houden. Mogelijk kan het bedrijf aan die verplichtingen niet voldoen. Ben Bajarin, een analist van Creative Strategies, bestrijdt die gedachte overigens in Computerworld. Volgens Bajarin was het al veel langer duidelijk dat het saffierglas nog niet geschikt was voor massaproductie in de formaten die nodig waren voor de iPhone 6.

De directie van GT Advanced Technologies gaat er van uit dat het bedrijf een doorstart maakt. GT heeft een solide business als basis, zegt Tom Gutierrez, de CEO van het bedrijf in een verklaring. De Chapter 11-procedure geeft het bedrijf de mogelijkheid het bedrijfsplan steviger te onderbouwen, de activiteiten van de verschillende bedrijfsonderdelen voort te zetten en de balans op orde te brengen, verklaart Gutierrez.


Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.