Private doorstart schakelpunt EPD gaat door

14 december 2011
Het LSP (landelijk schakelpunt) voor de uitwisseling van elektronische patiëntgegevens door Nederlandse zorgverleners blijft dankzij private financiering in gebruik. Voor het bestuur van Nictiz is er voldoende financiële zekerheid om de infrastructuur voor EPD-uitwisseling overeind te houden. De gedwongen ontslagen bij Nictiz zijn daarmee van de baan.

Dankzij financiële garanties van Zorgverzekeraars Nederland en toezeggingen van de zorgkoepels en minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) kunnen huisartsen, medisch specialisten, ziekenhuizen, therapeuten en apothekers het schakelpunt blijven gebruiken. Bovendien zullen de zorgverzekeraars deelname van zorgverleners aan het LSP met ingang van 2013 verplicht stellen. Uitgangspunt is dat zorgverleners in de regio hun gegevens gaan uitwisselen. De gegevens van patiënten die daarom vragen, zijn ook landelijk opvraagbaar door zorginstellingen.

Meerderheid Kamer voorstander

Een meerderheid van de Tweede Kamer is voorstander van het behoud van het schakelpunt in deze vorm. Minister Schippers benadrukte dinsdag in debat met de Tweede Kamer dat de zorgverzekeraars geen toegang krijgen tot de medische gegevens die in de EPD’s van de zorgverleners zijn opgeslagen. Regeringspartijen VVD en CDA zijn voorstanders van de nieuwe constructie met de zorgverzekeraars. Ook D66 en PvdA zijn voor, maar stelden de minister wel vragen, bijvoorbeeld over de rol van de zorgverzekeraars.

'ICT-geintje van de bovenste plank'

De SP noemde het door de zorgverzekeraars gefinancierde EPD een privaat gedrocht en ‘een mes in de rug van de Eerste Kamer’. Bovendien vindt de SP het onverkoopbaar dat de zorgverzekeraars, die 7 miljard euro in kas hebben, een cadeautje van 300 miljoen euro van de overheid krijgen, voor dit ‘ICT-geintje van de bovenste plank’. De PVV wil een "dikke stok" voor het EPD in de huidige vorm steken, omdat de verzekeraars de totale regie in handen zou krijgen. “Het LSP is niet veilig en moet worden ontmanteld, Nictiz moet worden stilgelegd,” zei PVV-kamerlid Karen Gerbrands.

GroenLinks-kamerlid Linda Voortman is bang dat het LSP een monopoliepositie krijgt en vraagt zich af of het mogelijk is meerdere schakelpunten te laten bouwen. “Als we niet uitkijken leggen innovatie en burgerrechten het af,” zei Voortman.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.