Management

Juridische zaken

PRISM niks vergeleken met tapbeleid Nederland

6 juli 2013
Het spionagebeleid van de overheid is veel omvangrijker dan het Amerikaanse PRISM-programma en bovendien slecht gecontroleerd. Directeur John Knieriem van hostingbedrijf Intermax doet een boekje open over de dagelijkse praktijk van de Nederlandse inlichtingendiensten.

Elke 24 uur stuurt Knieriem privégegevens van zijn klanten naar justitie, vertelt hij vanochtend in de Volkskrant. Duizenden namen, adressen woonplaatsen, telefoonnummers, e-mailaccounts en IP-nummers gaan naar de database van het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT).

Soms komt ook de FIOD langs. Er wordt een apparaat met een kabel binnengereden die de ambtenaren aan een switch van Intermax koppelen. "Wat er in het apparaat zit, een black box, weten we niet. Maar het leest alles mee op bitniveau, wie met wie e-mailt, wat er in die berichten staat, gewoon alles", verklaart Knieriem in het dagblad.

Verbazing over verbazing

De Intermax-directeur verbaast zich over de verbazing over PRISM. "Hoe is dat spreekwoord ook al weer, van de splinter en de balk?" Hij levert de gegevens omdat hij dat als elke internetondernemer verplicht is. "Maar ik ben ook een burger en een democraat, en ik wil inzicht." Hij wijst er op dat alleen het ministerie zelf controleert of de gegevens wel rechtmatig worden geanalyseerd. De slager die zijn eigen vlees keurt, noemt hij het. Hij concludeert uit een rapport over het CIOT [PDF] van november 2012 dat in de helft van de gevallen niet is vast te stellen of het opvragen van de gegevens rechtmatig gebeurde.

Lees het volledige interview op de site van de Volkskrant.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.