Printermarkt heeft karakter van vervangingsmarkt

28 januari 2011

Bijna twee derde van de ondervraagde bedrijven gaf in het laatste onderzoek aan alleen vervangingsplannen te hebben. En van de 36 procent die uitbreidingsplannen zei te hebben, gaf ruim 60 procent aan dat zijn geplande investeringen deels vervanging betreffen.

De groei in de bestedingen zit de laatste jaren vooral in de multifunctionals, de apparaten die kunnen printen, kopiëren, scannen, e-mailen en faxen. Opmerkelijk genoeg bezitten meer bedrijven een kleurenuitvoering van zo’n apparaat dan een zwart-wituitvoering. 72 procent kan in kleur printen, kopiëren en scannen, tegen 59 procent in zwart-wit. Die verhouding is in alle grootteklassen waarneembaar, al is de penetratie in bedrijven met meer dan tweehonderd werknemers beduidend hoger dan in kleinere bedrijven.

Steeds meer huur en lease
De printer is al geruime tijd geen item meer dat per definitie aangeschaft wordt. Huur, maar ook lease komt steeds meer voor. Anno 2010 is ruim een derde van de opgestelde apparatuur niet meer in bezit bij de zakelijk gebruiker.

Heliview-1

Om de prijs, en om het gemak
Natuurlijk spelen financiële overwegingen een rol bij leasing en huur van printers en copiers. Toch is de meest genoemde reden de overweging dat bij huur of lease het onderhoud goed is geregeld. En dat gemak van huren komt ook nog eens terug op de vierde plaats.

Heliview-2

HP’s dominantie tanende
HP’s marktdominantie in printerland is al jaren een voorbeeld voor de marketingboekjes. Vooral sinds de laserprinter in beeld kwam, is deze marktdominantie behoorlijk uitgebouwd. Maar met de komst en in het productsegment van de multifunctionals lijkt het HP wat minder goed te vergaan. In de afgelopen drie jaar is er een duidelijke terugloop te zien, namelijk van HP als meest aanwezige printer/copiermerk bij bedrijven en instellingen. Merken als Ricoh, Canon en Kyocera Mita timmeren behoorlijk aan de weg.

Heliview-3

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!