Overslaan en naar de inhoud gaan

Printen zonder dat de inkt ooit opraakt

Het is slecht nieuws voor de printerfabrikanten die hun businessmodel hebben gebaseerd op goedkope printers en dure navullingen met inkt of toner. Er is een inktloos printsysteem op komst dat ook nog veel scherpere afbeeldingen produceert.
Niels Bohr

De wetenschappers zochten hun inspiratie bij de manier waarop levende wezens als vlinders en pauwen kleuren creëren. Dat doen ze niet door alle overige kleuren in het lichtspectrum te absorberen. Vlinders en pauwen krijgen hun kleur door de manier waarop hun lichaamsoppervlak c.q. hun veren het licht verstrooien.

Dat kan nagebootst worden, bedachten de wetenschappers. En ze bewezen dat dat kon met een dun vel plastic waarop kleine 'pilaartjes' met tussenruimtes van 200 nanometer aangebracht worden. Dat geheel wordt vervolgens bedekt met een dunne laag germanium. Op die sandwich wordt vervolgens het beeld geprint door de pilaatjtes plaatselijk te verhitten en zo van vorm te veranderen. Daardoor kun je zeer nauwkeurig bepalen hoe en op welke golflengte het opvallende licht gereflecteerd zal worden, oftewel, welk beeld er zal verschijnen op het blad. Om de structuren vast te leggen wordt dan nog een beschermend laagje aangebracht.

Met het systeem zijn in principe zeer hoge resoluties mogelijk, van wel 127.000 dots per vierkante inch. Een goede laserprinter komt tot 20.000, een inkjetprinter tot 5000.

We hoeven de aanschaf van een nieuwe printer voorlopig niet uit te stellen. Het zal nog wel even duren voordat deze technologie beschikbaar komt. Maar het is zeer waarschijnlijk dat er wel aan doorontwikkeld wordt. Door de hoge precisie is de techniek bijvoorbeeld zeer geschikt voor het aanbrengen van moeilijk vervalsbare watermerken en andere echtheidskenmerken.

De wetenschappelijke onderbouwing is gepubliceerd in Science Magazine.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in