Innovatie & Strategie

Personal Tech
Niels Bohr

Printen zonder dat de inkt ooit opraakt

Deense wetenschappers bewijzen haalbaarheid van printen op zeer hoge kwaliteit zonder inkt of toner.

12 mei 2017

Deense wetenschappers bewijzen haalbaarheid van printen op zeer hoge kwaliteit zonder inkt of toner.

Het is slecht nieuws voor de printerfabrikanten die hun businessmodel hebben gebaseerd op goedkope printers en dure navullingen met inkt of toner. Er is een inktloos printsysteem op komst dat ook nog veel scherpere afbeeldingen produceert.

De wetenschappers zochten hun inspiratie bij de manier waarop levende wezens als vlinders en pauwen kleuren creëren. Dat doen ze niet door alle overige kleuren in het lichtspectrum te absorberen. Vlinders en pauwen krijgen hun kleur door de manier waarop hun lichaamsoppervlak c.q. hun veren het licht verstrooien.

Dat kan nagebootst worden, bedachten de wetenschappers. En ze bewezen dat dat kon met een dun vel plastic waarop kleine 'pilaartjes' met tussenruimtes van 200 nanometer aangebracht worden. Dat geheel wordt vervolgens bedekt met een dunne laag germanium. Op die sandwich wordt vervolgens het beeld geprint door de pilaatjtes plaatselijk te verhitten en zo van vorm te veranderen. Daardoor kun je zeer nauwkeurig bepalen hoe en op welke golflengte het opvallende licht gereflecteerd zal worden, oftewel, welk beeld er zal verschijnen op het blad. Om de structuren vast te leggen wordt dan nog een beschermend laagje aangebracht.

Met het systeem zijn in principe zeer hoge resoluties mogelijk, van wel 127.000 dots per vierkante inch. Een goede laserprinter komt tot 20.000, een inkjetprinter tot 5000.

We hoeven de aanschaf van een nieuwe printer voorlopig niet uit te stellen. Het zal nog wel even duren voordat deze technologie beschikbaar komt. Maar het is zeer waarschijnlijk dat er wel aan doorontwikkeld wordt. Door de hoge precisie is de techniek bijvoorbeeld zeer geschikt voor het aanbrengen van moeilijk vervalsbare watermerken en andere echtheidskenmerken.

De wetenschappelijke onderbouwing is gepubliceerd in Science Magazine.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
3
Reacties
Stevie 15 mei 2017 10:21

Mee eens: "Goedkoper" bestaat per saldo niet voor de afnemer. Maken ze in dit geval gewoon de printers weer duur zodat je precies break even kan spelen na heel veel rekenwerk en de winst weer terugvloeit naar de fabrikant.
En anders wel de overheid...

cyberiad 13 mei 2017 16:00

En in plaats van te recyclen moet oud "papier" nu naar de KCA. Verder is germanium niet heel erg ruim verkrijgbaar, dus .... Leuk dat het kan, maar meer ook niet. Kom maar terug als het lukt met silicium

Ron 12 mei 2017 18:54

Zijn we verlost van de dure inkt/toner, zullen we alleen wel extreem duur papier moeten kopen want ja het Gilette model moet blijven bestaan.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.