Innovatie & Strategie

Wetenschap
Atoom

Prijs voor cryptografen Radboud Universiteit en CWI

100.000 dollar winnen twee Nederlandse cyrptografen met een oplossing voor kwantum-aanvallen.

© Pixabay
15 augustus 2016

100.000 dollar winnen twee Nederlandse cyrptografen met een oplossing voor kwantum-aanvallen.

Cryptografen Léo Ducas van het Centrum Wiskunde & Informatica en Peter Schwalbe van de Radboud Universiteit hebben de 2016 Internet Defense Prize gewonnen voor een ontwerp van een beveiligingssysteem tegen aanvallen door quantum computers.

Ducas en Schwalbe kregen de prijs voor hun paper 'Post-Quantum Key Exchange - A New Hope', die zij samen met Erdem Alim van de Turkse Ege Universiteit en Thoma Pöppelmann van Infineon Technologies hebben geschreven. De prijs werd vorige week toegekend tijdens het 25e USENIX Security Symposium in de VS. 

In de paper beschrijven Ducas, Schwalbe en hun mede-auteurs het cryptosysteem NewHope.  Dit is ontworpen om aanvallen te weerstaan van toekomstige quantum computers. Tegen hun - verwachte - enorme rekenkracht zijn veel van de huidige protocollen niet bestand.  NewHope kan geintegreerd worden met bijvoorbeeld TLS en HTTPS, de twee beveiligingsprotocollen die webbrowsers gebruiken. 

De prijs is in 2014 ingesteld oor USENIX en Facebook en bestaat uit een beloning van 100.000 dollar. Facebook koos voor de oplossing NewHope omdat het team met dit systeem "de beveiligingsparameter met meer dan 100 procent liet stijgen, de communicatie overhead halveerde en de computationsnelheid in portable C-implementatie en bestaande CPU's van Intel significant liet toenemen. En dat alles terwijl het tegen aanvallen beschermde."

Het onderzoek is voor een deel betaald met een NWO-subsidie en een publiek-private samenwerking tussen CWI en NXP Semiconductors. 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.