Management

Storage
Dalende curve

Prijs van cloudopslag duikelt verder

Backblaze zet de markt voor cloudopslag op scherp met een uiterst concurrerende prijs.

© Pixabay CC0 Public Domain
1 maart 2016

Backblazes B2 Cloud Storage – dat vooralsnog in bètafase verkeert – biedt gebruikers 10 gigabyte gratis opslag; meer is te verkrijgen voor een bedrag van 0,5 dollarcent per gigabyte per maand. Dat steekt gunstig af bij aanbiedingen van Dropbox, Google en Microsoft voor de consumentenmarkt, die daar rond de 1 dollarcent per gigabyte per maand voor vragen. Het aanbod aan gratis gigabytes is soms wel groter. Google en Microsoft geven bijvoorbeeld de eerste 15 gigabyte gratis weg, bij Dropbox blijft dat beperkt tot de eerste 2 gigabyte.

De aanbiedingen van Dropbox, Google en Microsoft hebben ook een nadeel: de prijzen worden berekend bij vaste afname van omvangrijke blokken opslag. Een niveau van 1 dollarcent per gigabyte per maand bereik je pas bij afname van 1000 gigabyte groot, of men die nu volledig gebruikt of niet. De eerste gigabyte boven de gratis ter beschikking gestelde capaciteit kost dus gelijk 10 dollar. Bij Backblaze is dat 0,5 dollarcent.

Er zijn alternatieven die bij grotere volumes snel voordeliger zijn dan Dropbox, Google Drive of Microsoft OneDrive. Amazon biedt consumenten bijvoorbeeld ongelimiteerde opslag van foto’s met daarnaast 5 gigabyte voor tekstbestanden, video’s en dergelijke voor 12 dollar per jaar. Naast dit Unlimited Photos-abonement kent Amazon ook een Unlimited Everything-aanbod van 60 dollar per jaar.

Microsoft biedt gratis ongelimiteerde opslag bij Office 365, dat voor thuisgebruikers vanaf 7 dollar per maand te huur is. Google kent een vergelijkbare constructie, maar dan alleen bij zijn Google Apps for Work. Daar kan men bij zijn suite kantoortoepassingen – die 60 dollar per jaar kost – ongelimiteerde opslag bijkopen voor nog eens 60 dollar; bij minder dan 5 abonnees ligt het maximum op 1 terabyte.

 

Downloadkosten

Ten opzichte van deze consumentenaanbiedingen heeft Backblazes B2 Cloud Storage wel een nadeel: downloaden is niet gratis, maar kost eveneens 0,5 dollarcent per gigabyte. In dat opzicht lijkt B2 Cloud Storage op de zakelijke variant van cloudopslag die partijen als Amazon, Google en Microsoft aanbieden. Daarmee zal B2 Cloud Storage voor consumenten vaak nog goedkoper zijn dan de concurrentie, tenzij ze heel veel heen en weer schuiven tussen lokale opslag en de cloud.

Voor de zakelijke markt is het zeker een aantrekkelijk aanbod. Daar vragen de concurrenten eveneens een downloadvergoeding van ten minste 0,5 dollarcent per gigabyte, maar de opslagtarieven liggen er een stuk hoger. Google Cloud is bijvoorbeeld 4 maal zo duur (en vraagt 0,8 dollarcent per gigabyte download), Microsoft Azure en Amazon S3 zijn 4,4 maal zo duur. Het aanbod van Backblaze is zelfs goedkoper dan de archiveringsvarianten Google Nearline (1 dollarcent per gigabyte) en Amazon Glacier (0,7 dollarcent per gigabyte), waarbij de klant genoegen moet nemen met enige vertraging bij het ­terughalen van hun gegevens.

Daar komt nog bij dat Amazon, Google en Microsoft kosten in rekening brengen voor lees- en schrijfbewerkingen op de bestanden. Die kosten zijn weliswaar zeer gering, maar bij actief gebruikte databestanden zijn deze ook niet helemaal te negeren.

 

Prijs is niet alles

Bij het kiezen van een cloudleverancier zijn de kosten niet de enige overweging, of in ieder geval niet altijd. In de diensten rond de opslag en betrouwbaarheidsniveaus zitten verschillen die voor de keuze van belang kunnen zijn. Een voorbeeld is de mate van redundantie. Het goedkoopste aanbod van Microsoft, vanaf 2,4 dollarcent per gigabyte, houdt drie kopieën van de data bij in één rekencentrum. Amazon verspreidt de kopieën over meerdere datacentra in de regio, wat meer zekerheid op beschikbaarheid biedt. Met Microsoft kun je ook afspreken dat de kopieën over meerdere datacentra worden gespreid, maar daar moet je dan wel meer voor betalen. Bij spreiding over meerdere datacentra in de regio ben je dan nagenoeg even duur uit als met Amazon S3. Welke zekerheden Backblaze op dit vlak biedt, is nog onbekend.

Vergelijking prijzen cloudopslag

 

Dit artikel verscheen eerder in Automatisering Gids nr. 17 2015

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!