Management

Zakelijke software

Prijs Microsofts Office 2013 fors omhoog

18 september 2012
Microsoft heeft de prijzen van Office 2013 voor thuisgebruik en voor kleine bedrijven bekendgemaakt. Huren wordt een serieuze optie, zeker als je Office op meerdere apparaten gebruikt. Maar dat heeft ook weer zo zijn nadelen.

De prijs van Office 2013 in de pakketuitvoering gaat fors omhoog, tussen de 10 en de 17 procent, blijkt uit een annoncering op het Microsoft-blog. De Office Home & Student-uitvoering gaat 139,99 dollar kosten (+ 17 procent), Office Home & Business kost 219,99 dollar per jaar (+ 10 procent) en voor de Professional-uitvoering moet je 399,99 dollar (+ 14 procent) neertellen.

Gebruik meerdere kopieën ontmoedigd

Voor personen of huishoudens die meerdere kopieën van Office hebben draaien, wordt het relatief nog duurder. Voor Office 2013 komen er geen voordeelaanbiedingen met het recht om de software op 2 pc's te installeren. Office 2013 Home & Business  voor 2 pc's kost 440 dollar, waar een voordeelpakket met twee licenties voor de vergelijkbare uitvoering van Office 2010 280 dollar kost. Dat scheelt 60 procent. Ook de Professional-uitvoering wordt 60 procent duurder, als je twee installaties wil. Kopers van de drielicentie-uitvoering van Office 2010 voor thuisgebruik en studenten zijn bij een upgrade helemaal onvoordelig uit: die moeten voor een vergelijkbare versie van Office 2013 420 dollar neertellen.

Huur kan een goedkoper alternatief zijn

In sommige gevallen zal de huur van Office 2013 daardoor aantrekkelijk worden. De thuisuitvoering kost in huurvorm 99,99 dollar per jaar. Voor dat bedrag mag men de software op 5 apparaten gebruiken, waaronder geselecteerde smartphones en tablets. Kleine bedrijven betalen per medewerker 149,99 dollar; die mag de software op 5 apparaten gebruiken.

Nog los van de extra's die de software-as-a-servicevorm van Office 2013 biedt, zoals gratis opslagruimte in de cloud, de mogelijkheid om Office te 'streamen' naar een pc die niet de jouwe is en voor bedrijven de meegeleverde mail, samenwerkings- en communicatiesoftware, kan het interessant worden om de software te huren. De voornaamste vraag daarbij is, hoeveel apparaten men in huis heeft, en hoe vaak men de software opwaardeert. Wie regelmatig een versie van Office overslaat, is natuurlijk al snel duurder uit met de huurvariant.

Nog de vraag of je ooit kunt ophouden met huren

Belangrijk is ook de vraag, hoe je je bestanden kunt openen mocht je in de toekomst besluiten de huur van Office 2013 op te zeggen. Wie Office 2013 huurt, krijgt net als de koper van het pakket een lokale kopie van de software. Maar je mag aannemen dat die kopie niet meer werkt als de huur verlopen is.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.