Beheer

Infrastructuur
On-premise IT-voorziening komt nog steeds het meest voor in Nederland

On-premise IT-voorziening komt nog steeds het meest voor in Nederland

Helft van IT-budget gaat ook naar cloud en hosting.

6 september 2019

Helft van IT-budget gaat ook naar cloud en hosting.

Ondanks de grote aandacht voor cloudoplossingen is een on-premise infrastructuur nog steeds de meestvoorkomende situatie bij Nederlandse bedrijven. De verwachting is dat die situatie in de toekomst zal veranderen. Inmiddels gaat de helft van het IT-budget naar hosting en cloud. Security en kosten blijven een belangrijke reden voor organisaties om niet voor een cloudoplossing te kiezen.

Uit de cloudadoptiemonitor van branchevereniging DHPA en technologieleverancier HPE blijkt dat meer dan driekwart van de Nederlandse bedrijven een on-premise IT-voorziening heeft. Bij gehoste of public cloud IT-systemen is de marktpenetratie respectievelijk 65 procent en 59 procent. Een vijfde van de Nederlandse bedrijven heeft inmiddels een ‘cloud first’-strategie. Dat is eenzelfde percentage van de bedrijven die eerst kijken naar een eigen/on premise-oplossing voordat ze een cloudoplossing overwegen.

Van het IT-budget gaat nu het bijna 50 procent naar on-premise. De andere helft belandt bij (public) cloud en hosting. De verwachting is dat die verhouding na 2019 langzaam zal veranderen. Gevraagd naar de prognose zeggen de respondenten dat 47,7 procent van het budget in 2020 naar on-premise zal gaan. Volgend jaar krijgt (public) cloud een groter stuk van de taart. De uitgaven aan hosting blijven min of meer stabiel.

Horde

Een belangrijke horde op de weg naar hosting of cloud is budget of kosten. Ook security risico’s worden vaak genoemd. Opvallend is dat bedrijven ook vinden dat ze niet voldoende kennis in huis hebben om de stap naar hosting of cloud te maken. “Voor ons als branche betekent dat we als sector gezamenlijk en als specialisten individueel eindgebruikers nog meer en beter moeten voorlichten over wat de mogelijkheden van cloud zijn”, zegt directeur Ruud Alaerds van de branchevereniging.

Alaerds is ook blij met de uitkomsten dat organisaties graag voor een lokale IT-dienstverlener of lokale service provider kiezen. Een kwart van de organisaties noemt de lokale IT-dienstverlener al een belangrijke partner en 17 procent kiest voor een Nederlandse hoster of service provider. “Dat bevestigt de belangrijke rol die lokale Nederlandse IT bedrijven hebben hierin.”

Het is voor het eerst dat DHPA en HPE het onderzoek naar cloudgebruik in Nederland uitvoeren. De bedoeling is om elk kwartaal uitkomsten te presenteren en zo een consistent beeld van de ontwikkeling van het cloudgebruik in Nederland te geven.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.