logo

PQR scoort met virtual desktop infrastructure

23 juli 2010

In het nieuwe stadskantoor wil Venlo met negenhonderd virtuele desktops tegelijkertijd kunnen werken. “We willen in 2013 niet alleen probleemloos naar het nieuwe kantoor verhuizen, maar ook onze ICT-werkplekken optimaal inzetten tegen een zo laag mogelijke prijs, met een hoge mate van beschikbaarheid, maximale flexibiliteit en schaalbaarheid, zodat de gemeente Venlo klaar is voor de toekomst”, verklaart ICT-architect Pascal Clabbers van de gemeente Venlo.

Behalve in een grotere flexibiliteit voor de ambtenaren zal gebruik daarvan voor de IT-afdeling resulteren in een grotere eenvoud en minder inspanning bij het beheer en het beschikbaar stellen van werkplekken, is de verwachting.

PQR is ingehuurd om dat technisch te realiseren. Venlo heeft al ervaring met PQR. Vijf jaar geleden deed PQR de beste aanbieding bij een Europese aanbesteding van opslag en servers door Venlo. Het binnenkort aflopen van de destijds gesloten mantelovereenkomst was voor Venlo aanleiding voor een nieuwe Europese aanbesteding ‘Flexibel IT-concept’, met als onderdelen storage, servers, virtual desktop infrastructure, beheer en dienstverlening. Ook deze keer deed PQR de beste aanbieding.

PQR implementeert de virtual desktop infrastructure in Venlo op basis van VMware View 4.0. Op termijn is daarbij een overgang naar thin clients voorzien. In het rekencentrum worden extra blade-servers (van HP) ingezet om de werklast op te vangen die de virtuele desktops op de servers uitlokken.

De huidige opslaginfrastructuur wordt vervangen door twee enterprise virtual array-systemen van HP. Er wordt een tweede rekencentrum gerealiseerd die als uitwijklocatie kan fungeren. De opslagcapaciteit op de hoofdlocatie wordt gerepliceerd, zodat bij uitval automatisch kan worden overgeschakeld zonder dat de gebruikers daar hinder van ondervinden.

De totale waarde van de opdracht is 1,814 miljoen euro; 147.600 euro daarvan heeft betrekking op dienstverlening door PQR.

Contract met uitbreidingsmogelijkheid

Ook de Dienst Uitvoering Onderwijs (voorheen de Informatie Beheer Groep) heeft PQR ingehuurd voor een VDI-project. DUO heeft daarbij dezelfde insteek als Venlo. Het wil in een nieuw op te leveren hoofdkantoor in Groningen volstaan met 1450 flexibele werkplekken voor 1900 medewerkers. PQR gaat dat realiseren op basis van VMware voor servervirtualisatie, VMware View voor desktopvirtualisatie en VMware ThinApp voor applicatievirtualisatie, HP servers, HDS storage en HP thin cliënts.Het project moet in maart 2011 gereed zijn en vertegenwoordigt een waarde van 1,2 miljoen euro. Er komt mogelijk een vervolg als DUO besluit het concept uit te breiden van het hoofdkantoor naar de andere locaties in het land; dan zou het om nog eens hetzelfde aantal werkplekken gaan.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!