Postma krijgt Vidi-subsidie van NWO

24 november 2009
Marten Postma (39), onderzoeker van de Sectie Computational Science van de Universiteit van Amsterdam, krijgt een Vidi-subsidie van het NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek). Hij mag een eigen groep opzetten die onderzoek doet naar embryogenese met behulp van computermodellen.

Marten Postma is een van de 89 jonge innovatieve wetenschappers die van NWO een Vidi-subsidie ontvangt. Elke onderzoeker krijgt een subsidie van in totaal maximaal 800.000 euro. Hiermee kunnen de onderzoekers vijf jaar lang een eigen onderzoekslijn ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep opbouwen. Alles bij elkaar verdeelt NWO ruim 70 miljoen euro onder de winnaars.

Vidi is gericht op de excellente onderzoeker die na het promoveren al een aantal jaar succesvol onderzoek heeft verricht. De Vidi's hebben daarbij laten zien dat zij met vernieuwende ideeën kunnen komen én deze succesvol en zelfstandig tot ontwikkeling kunnen brengen. De wetenschappers behoren tot de beste tien à twintig procent van hun vakgebied.

Embryogenese is het proces dat de ontwikkeling en vorming van embryo's beschrijft. Het gaat om een complex samenspel tussen genetische regulatie en opeenvolgende vormveranderingen. Postma en zijn onderzoeksgroep gaan embryogenese bestuderen met behulp van computermodellen die zijn gebaseerd op gedetailleerde experimentele data.

Ook de Belgische Sonja Smets, die werkzaam is voor de faculteiten Filosofie en Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen, krijgt een Vidi-subsidie. Haar onderzoek richt zich op de implementatie van quantuminformatietechnologie voor communicatie en de beveiliging van gegevens. Smets' onderzoeksgroep gebruikt technieken uit de logica voor de analyse van deze procedures in quantuminformatietechnologie en gaat na of ze correct en veilig zijn.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.