Overslaan en naar de inhoud gaan

Politieke partijen opvallend eensgezind met ‘techstandpunten’

Links, rechts, progressief en conservatief: de zestien grootste partijen willen dat techreuzen zoals Facebook en Google worden aangepakt. Dat meldt de Datavakbond na een standpuntenvergelijking. Meer controle op algoritmen en doorgifte van persoonsgegevens staat ook overal op het programma.
Den Haag Muzenplein
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

De Datavakbond, een belangenvereniging voor internetgebruikers, analyseerde zestien verkiezingsprogramma’s. Vrijwilligers van de bond hebben de plannen van de partijen op digitaal gebied doorgenomen en zetten deze op een rij in een ‘standpuntenvergelijking’. In campagnetijd zoeken politici voornamelijk tegenstellingen op, maar uit de analyse werd duidelijk dat partijen opvallend eensgezind zijn als het gaat om overheidsingrijpen op de digitale markt, zo meldt Rogier Huurman namens de Datavakbond.

Meer zeggenschap burger

“Vrijwel alle partijen vinden dat de macht teveel bij een paar grote multinationals ligt en spreken de wens uit om meer zeggenschap bij de burger te leggen. VVD, CDA, SP en PvdA noemen expliciet het opsplitsen van grote techbedrijven, en ook D66 en SGP willen het mededingingsrecht op dit terrein herzien. Privacyschandelen, datalekken, de toeslagenaffaire en desinformatie op social media zijn een serieus onderwerp geworden in Den Haag”, aldus de organisatie op haar officiële website.

De eensgezindheid geldt niet voor alle onderwerpen.  “Op het gebied van veiligheid staan links en rechts ook op digitaal gebied tegenover elkaar. De VVD heeft minder moeite om privacy inleveren om criminaliteit te bestrijden, zoals het gebruik van videobeelden en uitwisselen van gegevens. Partijen als D66, PvdA en de Partij van de Dieren hechten meer belang aan de privacy van de burger in deze zaken”, aldus Huurman.

Webinar

De standpuntenvergelijking ‘ Data in Den Haag’ is te vinden op de website van de Datavakbond. Voor belangstellenden is een webinar georganiseerd waarin experts van de Datavakbond in gesprek gaan met woordvoerders van de politieke partijen en onderzoekers van de wetenschappelijke bureaus.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in