Management

Security
politie

Politie stuurt waarschuwing aan 50.000 aangetroffen e-mailaccounts

Verdachte aangehouden in Nederland

© CC BY-SA 2.0 - Flickr Ramon Vasconcellos
18 augustus 2020

Verdachte aangehouden in Nederland

De politie heeft 50.000 e-mailadressen erop geattendeerd dat er wachtwoorden zijn buitgemaakt door criminelen. Ze werden in een onderzoek van de Belgische politie aangetroffen.

Dat meldt de politie op haar website. In Nederland werd een verdachte aangehouden die betrokken zou zijn bij het delict. Er werden onder meer gegevensdragers in beslag genomen voor onderzoek. Daarop stonden zo’n 50.000 e-mailadressen met wachtwoorden. De politie vermoedt dat de accounts gelinkt zijn aan accounts bij webwinkels en online handelsplaatsen.

Advies aan gedupeerden

Politie Oost-Nederland stuurt vandaag een e-mail naar de aangetroffen e-mailadressen, met daarin een uitleg waarom de mail verstuurd is en met het advies om wachtwoorden te wijzigen. In Nederland is momenteel geen afzonderlijk onderzoek naar het delict.

“Elke eenheid van de nationale politie investeert op onderzoeken naar cybercriminaliteit. Er zijn cybercrimeteams die aan de hand van digitale sporen onderzoek doen naar verdachten achter deze vormen van criminaliteit. Cybercriminelen zijn moeilijk op te sporen. Ze opereren vaak grensoverschrijdend en wisselen regelmatig van server”, zo meldt de politie.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.