Management

Security
TikTok

Politie scherpt TikTok-beleid aan: speciale telefoons voor Chinese app

Alleen klein groepje agenten mag app gebruiken.

© CC0 - Unsplash.com Kon Karampelas
4 mei 2023

Alleen klein groepje agenten mag app gebruiken.

De politie heeft het TikTok-beleid aangescherpt met een aantal nieuwe regels. De organisatie ziet belangrijke voordelen van het netwerk, maar breidt het bestaande verbod toch verder uit.

Dankzij TikTok staat de politie meer in verbinding met jongeren, zo schrijft de organisatie op haar website. Het medium versterkt de ‘informatiepositie’ van de politie en draagt bij aan het dagelijks politiewerk. “Kort gezegd: aanwezig zijn op TikTok heeft een groot operationeel belang.”

TikTok downloaden op een diensttelefoon was al niet mogelijk. Met de nieuwe regels krijgt alleen een select groepje agenten nog toegang tot de app. Zij kunnen TikTok inzetten voor opsporing, intelligence, communicatie, toezicht en handhaving. De politie geeft deze agenten speciale telefoons die alleen worden gebruikt voor de officiële zakelijke TikTok-accounts en voor opsporings- en intelligence-doeleinden.

De politie hoopt met de aanscherping risico’s en gevaren van het platform weg te nemen. “Zolang er miljoenen Nederlanders op actief zijn, kan de politie TikTok niet zomaar negeren.”

Lokale overheden

Intussen zitten diverse lokale overheden in hun maag met de door de politie en rijksoverheid genomen maatregelen tegen het gebruik van TikTok. Tientallen gemeenten, provincies en burgemeesters zijn nog actief op het medium, zo bleek onlangs uit een inventarisatie van AG Connect, Binnenlands Bestuur & iBestuur. 

Lees meer over
2
Reacties
Jurjen 09 mei 2023 12:09

Gewoon verbieden die app. Want de tijd tikt door: Tik Tok Tik Tok Tik Tok…

Bop 04 mei 2023 14:51

Wat is 'intelliesjens'?
Een soort opsporing, zeg maar?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.