Beheer

Security
politie

Politie pakt 19-jarige op na DDoS-aanvallen op cruciale overheidswebsites

'Websites met informatie over corona waren uren ontoegankelijk'

© CC0 1.0,  Paul Naveda
10 april 2020

'Websites met informatie over corona waren uren ontoegankelijk'

De politie heeft een 19-jarige man uit Breda opgepakt die ervan wordt verdacht de websites MijnOverheid.nl en Overheid.nl plat te hebben gelegd met DDoS-aanvallen. Deze aanvallen werden op 19 maart uitgevoerd. De websites hebben volgens de politie een cruciale functie in de informatievoorziening rondom het coronavirus.

De websites waren op 19 maart urenlang onbereikbaar. De aangehouden man wordt ervan verdacht vitale berichtgeving in gevaar te hebben gebracht, waardoor de veiligheid wordt belemmerd.

Via MijnOverheid kunnen burgers post krijgen van de overheid, bijvoorbeeld over hun belastingaangifte of kinderbijslag. Ook is er persoonlijke informatie te vinden, zoals de inschrijving bij de gemeente of de datum van APK. Dat meldt de politie in een persbericht.

Belangrijke overheidsinformatie

 “Door een website als deze plat te leggen, ontneem je burgers toegang tot hun persoonlijke gegevens en belangrijke overheidsinformatie. Zeker nu de coronacrisis bij veel mensen voor extra onzekerheid en een grote informatiebehoefte zorgt, nemen we dit hoog op. We willen mensen en bedrijven beschermen en het cybercriminelen steeds moeilijker maken om een DDoS-aanval uit te kunnen voeren”, aldus Jeroen Niessen namens het cybercrimeteam van de politie Midden-Nederland.

“Een DDoS-aanval uitvoeren is strafbaar. We doen dan ook altijd aangifte van een aanval. En in goede samenwerking met het cybercrimeteam heeft dat geleid tot een snelle aanhouding”, meldt Logius in het persbericht van de politie. Het cybercrimeteam van de politie Midden-Nederland voerde het onderzoek uit. Een officier van justitie uit Den Haag beslist in het Paasweekeinde of de verdachte wordt voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Booters stilleggen

De afgelopen week legde de politie Midden-Nederland vijftien zogenoemde booters stil. DDoS-aanvallen bij zogenaamde booters inkopen, is een veelgebruikte manier om de aanvallen te veroorzaken. Het aanbieden en gebruiken van booters is meestal strafbaar. “Veel gebruikers realiseren zich dit niet. Veel DDoS-aanvallen worden gepleegd door jongeren. Voor de kick, uit verveling of als uitdaging; om te zien of het lukt om een doelwit neer te halen. Daders onderschatten de gevolgen van deze aanvallen voor slachtoffers. Ze realiseren zich bovendien niet dat de politie ze weet te vinden en hen een straf en flinke schadeclaim boven het hoofd hangt.” 

Het cybercrimeteam van Midden-Nederland zegt innovatieve methoden in te zetten voor het opsporen van zulke booters. Er wordt samengewerkt met externe partijen zoals hosters, registrars internationale politiekorpsen, Europol, Interpol en de FBI.

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.