Overslaan en naar de inhoud gaan

Politie Nederland start internationaal netwerk om cybercrime te voorkomen

De Landelijke Eenheid van de Nederlandse Politie is een internationaal netwerk begonnen om cybercrime te voorkomen. In het International Cyber Offender Prevention Network (InterCOP) wordt samengewerkt en kennis uitgewisseld om cybercrime te voorkomen en te verstoren, bijvoorbeeld door te voorkomen dat jongeren met IT-talent cybercriminelen worden.
Politie
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

Nederland heeft veel ervaring met daderpreventie, bijvoorbeeld met interventies als re_BOOTCMP en Hack_Right. Het eerste initiatief investeert in het behoudt van IT-talent en het voorkomen dat jongeren de fout in gaan. Jonge cybercriminelen die voor het eerst met justitie in aanraking komen, kunnen in aanraking komen met Hack_Right, waarmee recidive voorkomen wordt.

"Waar één cyberdader een enorme impact kan hebben, heeft het stoppen van die dader dat ook. Cyberdaders zijn jonger, hebben een gewilde skill-set en zijn in eerste instantie vaak nog niet uit op financieel gewin", aldus Floor Jansen, teamleider van het Cyber Offender Prevention Squad (COPS) van de Nederlandse politie, in een aankondiging. "Experimenterende hackers komen online doorgaans geen politieagenten tegen voor een waarschuwing of correctie. Totdat het te laat is. Met InterCOP willen we daar verandering in brengen."

'Overweldigende interesse'

De verschillende initiatieven zorgen ervoor dat Nederland samen met het Verenigd Koninkrijk vooroploopt in daderpreventie, aldus de politie. Andere landen kunnen daar ook hun voordeel mee doen, wat een duidelijke aanleiding was voor COPS om InterCOP te starten. De 27 aangesloten landen gaan starten met pilots van de eerder genoemde interventies, en gaan samenwerken aan betere daderprofielen. Ook gaat InterCOP nieuwe interventies opstarten en nauwer samenwerken met partijen in de publieke en private sector. 

De samenwerking richt zich echter niet alleen op educatie. Het netwerk gaat ook uitdrtukkelijk samenwerken bij operaties. Jansen: "Restinformatie van een neergehaald platform heeft enorme preventieve potentie. Hiermee kunnen we laten zien dat je niet anoniem bent online en wordt een duidelijke boodschap gegeven over wat wel en niet kan in de digitale wereld. Een groot gedeelte van het leven speelt zich inmiddels in cyberspace af. Als politie moeten we dan ook in internationaal verband voor “meer blauw online” gaan zorgen."

InterCOP begon in eerste instantie als Europees project, met de naam ECOP. In de eerste maand werd de naam echter al veranderd, volgens de politie vanwege "overweldigende interesse van niet-Europese landen als de Verenigde Staten, Brazilië, Canada, Japan en Australië". De eerste drie jaar geeft het Nederlandse COPS leiding aan InterCOP, in samenwerking met politiecollega's uit het Verenigd Koninkrijk, Finland, Zweden en Portugal. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in