Overslaan en naar de inhoud gaan

Politie: meer cybercrime geregistreerd in 2020

De politie registreerde in 2020 127 procent meer gevallen van cybercrime. Tegelijkertijd daalde de traditionele criminaliteit - zoals woninginbraken en zakkenrollerij - flink. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de politie.
Politie-auto
© CC0 1.0
CC0 1.0

De politie stelt in zijn jaarcijfers dat de coronacrisis voor een verschuiving in criminaliteit zorgde. Criminelen verplaatsten hun werkterrein namelijk van de fysieke wereld naar de digitale. Zo daalde het aantal woninginbraken met 23 procent. Het aantal zakkenrollerijen nam zelfs met bijna de helft af.

De digitale criminaliteit nam tegelijkertijd juist toe. In totaal werden in Nederland 10.714 gevallen van cybercrime geregistreerd, tegenover 4.716 in 2019. Theo van der Plas, directeur digitalisering en cybercrime bij de Nationale Politie, zegt tegenover de Volkskrant dat de politie ook steeds vaker verdachten die eerder voor delicten in de fysieke wereld zijn veroordeeld arresteert voor digitale criminaliteit. Zij kopen bijvoorbeeld ransomware of verplaatsen hun drugshandel naar de online wereld.

Meer WhatsApp-fraude

Volgens de politie komen tegenwoordig  vooral meer gevallen van WhatsApp-fraude voor. Bij WhatsApp-fraude doet iemand zich voor als een bekende van het slachtoffer - bijvoorbeeld een familielid - en vraagt of het slachtoffer geld kan overmaken voor een plots ontvangen rekening. Daarnaast ziet de politie meer fraude met online handel. Bij deze vorm van criminaliteit betaalt het slachtoffer voor een product, maar ontvangt deze nooit. 

De cijfers van de politie gaan echter alleen over geregistreerde meldingen, waardoor een vertekend beeld kan ontstaan. Zo is het pas sinds begin 2020 mogelijk om online aangifte te doen van cybercrime, waardoor de drempel lager wordt. Mogelijk heeft dat voor een flinke stijging in het aantal registraties gezorgd. Daarnaast kan het werkelijke aantal slachtoffers veel hoger liggen, omdat niet iedereen aangifte doet van cybercriminaliteit. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in