Overslaan en naar de inhoud gaan

Politie haalt nagemaakte webwinkels uit de lucht

De politie heeft tien nagemaakte webwinkels uit de lucht gehaald. Wie daar iets bestelde, kreeg nooit iets geleverd en was het aankoopbedrag kwijt.
online winkelen
© Pixabay CC0 Public Domain
Pixabay CC0 Public Domain

Een 24-jarige man die in Groningen werd opgepakt, wordt verdacht van het bouwen en faciliteren van de nepsites. Een 40-jarige man uit Leeuwarden zou de opbrengsten hebben witgewassen. Het witwassen gebeurde niet via constructies met virtueel geld, maar ouderwets via pinnen bij automaten. Het is niet bekend of de Groninger en de Fries elkaar kenden en of er meer mensen bij de fraude betrokken zijn. De politie sluit in elk geval niet uit dat nog meer mensen worden gearresteerd.

Spookfacturen

De Fries was mogelijk ook betrokken bij 'business e-mail compromise', waarbij bedrijven valse facturen toegestuurd krijgen, in de hoop dat een nietsvermoedende medewerker de mail opent en geld overmaakt. Waarschijnlijk hebben de mannen in totaal enkele honderdduizenden euro's buitgemaakt en volgens de politie kan dat bedrag oplopen tot 1 miljoen euro.

Melkpoeder, shampoo, energiedrank

De huizen van de mannen zijn doorzocht en daarbij heeft de politie onder meer computers in beslag genomen. De nu opgedoekte sites waren opgesteld in het Engels en richtten zich op mensen in andere landen dan Nederland. In deze malafide webwinkels werd onder meer melkpoeder, shampoo, tandpasta en energiedrank aangeboden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in