Management

Security
politie

Politie gebruikt Chinese drones die volgens Defensie onveilig zijn

'Data kunnen op Chinese servers belanden.'

© CC BY-SA 2.0 - Flickr Ramon Vasconcellos
30 september 2021

'Data kunnen op Chinese servers belanden.'

Er zijn aanwijzingen dat beelden en andere data van politiedrones die door het Chinese bedrijf Da Jiang Innovations (DJI) zijn geleverd bij de Chinese overheid kunnen belanden. Daarover schrijven Trouw, De Groene Amsterdammer en EenVandaag. De drones werden eerder door Defensie in de ban gedaan.

De politie stelt tegenover de drie media "niet uit te kunnen sluiten dat hun data op Chinese servers belandt". Defensie vond het feit dat grip op data kwijt kan raken nadat het op een Chinese server beland genoeg reden om de apparaten van DJI niet in te zetten.  “De data zijn vaak niet afgeschermd en staan meestal op servers in China. De eigenaren kunnen worden verplicht om data te leveren aan de Chinese overheid.”  

De vraag is of de Chinese overheid wel geïnteresseerd is in Nederlandse drone-informatie stelt Patrick Bolder, die voor The Hague Centre for Strategic Studies onderzoek doet naar de militaire toepassingen van drones. Nederland moet er volgens hem ook voor waken niet naïef te zijn over wat er mogelijk is.

Meer dan duizend keer ingezet

De politie heeft in 2021 drones tot nu toe meer dan duizend keer ingezet voor opsporing en het controleren van de openbare orde, bijvoorbeeld tijdens demonstraties.

De Nederlandse overheid kent al langer twijfels over Chinese leveranciers. Ook over leveranciers van 5G wordt een felle discussie gevoerd. De European Competitive Telecommunications Association (ECTA) waarschuwde eerder overheden om Chinese 5G-leveranciers niet buitenspel te zetten vanwege politieke redenen, omdat digitalisering anders vertraging oploopt. Hoogleraren Taco van Someren en Joost van Harmelen denken dat de maatregelen averecht werken, zo gaven zij aan tegenover AG Connect.

Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.