Politie: 8 miljoen schade door internetoplichting

2 februari 2015
Nederlanders hebben het afgelopen jaar voor ruim 7,9 miljoen euro aan internetfraude gemeld bij de politie. In totaal werd bijna 44.000 keer aangifte gedaan.

Dat blijkt uit gegevens van het Meldpunt Internetoplichting, dat is opgezet door de politie om internetfraude in kaart te brengen en tegen te gaan. In heel 2014 ging het om 43.828 aangiftes van internetoplichting. In 6801 gevallen werd de aangifte weer ingetrokken. De politieregio Oost-Nederland ontving het meeste aangiftes (8182) terwijl dat aantal in Limburg het laagst lag (2751).

Schade in werkelijkheid veel hoger

Het gemiddelde schadebedrag dat werd gemeld was 182 euro. In totaal hebben Nederlanders een schade van 7.978.561 euro gemeld. Omdat de politie ervan uitgaat dat de helft tot twee derde van de mensen die online opgelicht worden uiteindelijk aangifte doet, ligt het schadebedrag in werkelijkheid waarschijnlijk veel hoger.

Het aantal malafide webshops groeit nog steeds. In 2014 waren er 163 in beeld van de politie. Er worden vooral veel telefoons, tablets en concertkaartjes op het internet aangeboden, die na betaling niet geleverd worden. Steeds vaker gaat het om georganiseerde criminaliteit, meldt het Meldpunt Internetoplichting.

Het is onduidelijk hoeveel van de aangiftes ook hebben geleid tot de opsporing van internetcriminelen.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.