Overslaan en naar de inhoud gaan

Poetin verbiedt publieke diensten in Rusland buitenlandse software te kopen

Met ingang van 31 maart is het voor de beheerders van Russische kritieke infrastructuur verboden op eigen initiatief buitenlandse software of apparaten waarin buitenlandse software is verwerkt aan te schaffen. Vanaf 1 januari 2025 geldt dat verbod ook voor publieke diensten en een aantal andere organisaties.
Vladimir Poetin
© Shutterstock
Shutterstock

The Register meldt dat volgens een nieuw decreet (pdf) - dat Poetin woensdag heeft ondertekend en dat vanaf gisteren van kracht is - Russische overheden met kritieke infrastructuur een maand de tijd krijgen om het gebruik van buitenlandse software in kaart te brengen en te verantwoorden. Verder wordt een werkgroep in het leven geroepen die moet toezien op het in Rusland ontwikkelen, produceren en onderhouden van hard- en software voor kritieke infrastructuren. Binnen zes maanden moeten er maatregelen van kracht worden die het gebruik van in eigen land geproduceerde radio- en telecomapparatuur stimuleren.

Uit de titel van het decreet is af te leiden dat Poetin technologisch onafhankelijk wil worden en een betere veiligheid wil bereiken ten aanzien van de informatie-infrastructuur.

Sancties leiden tot onorthodox besluit

Rusland kampt als gevolg van de sancties die een groot aantal landen hebben ingesteld al met schaarste aan hard- en software van buitenlandse afkomst. Veel bedrijven hebben ervoor gekozen alleen nog bestaande klanten in Rusland ondersteuning te bieden. Dat heeft ertoe geleid dat de Russische premier Mikhail Mishustin heeft aangekondigd de 'parallelle import' van producten toe te staan. Onder parallelle handel worden de goederen gerekend die zonder toestemming van de merkenrechthouder worden verkocht. Het gaat dan om originele producten die echter op illegale wijze worden verhandeld, maar ook illegale kopieën van goederen en software. 

De Russische Federale Antimonopolie Dienst heeft volgens persbureau Reuters aangegeven dat het omarmen van dit 'grijze' circuit bedoeld is om de concurrentie in Rusland te verbeteren en de prijzen van een aantal goederen omlaag te krijgen. Het gaat onder meer om merkartikelen, medicijnen, films en games.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in