Management

Governance
Vladimir Poetin

Poetin verbiedt publieke diensten in Rusland buitenlandse software te kopen

Tegelijk wordt import van illegale goederen makkelijker gemaakt.

Vladimir Poetin © Shutterstock Asatur Yesayants
1 april 2022

Tegelijk wordt import van illegale goederen makkelijker gemaakt.

Met ingang van 31 maart is het voor de beheerders van Russische kritieke infrastructuur verboden op eigen initiatief buitenlandse software of apparaten waarin buitenlandse software is verwerkt aan te schaffen. Vanaf 1 januari 2025 geldt dat verbod ook voor publieke diensten en een aantal andere organisaties.

The Register meldt dat volgens een nieuw decreet (pdf) - dat Poetin woensdag heeft ondertekend en dat vanaf gisteren van kracht is - Russische overheden met kritieke infrastructuur een maand de tijd krijgen om het gebruik van buitenlandse software in kaart te brengen en te verantwoorden. Verder wordt een werkgroep in het leven geroepen die moet toezien op het in Rusland ontwikkelen, produceren en onderhouden van hard- en software voor kritieke infrastructuren. Binnen zes maanden moeten er maatregelen van kracht worden die het gebruik van in eigen land geproduceerde radio- en telecomapparatuur stimuleren.

Uit de titel van het decreet is af te leiden dat Poetin technologisch onafhankelijk wil worden en een betere veiligheid wil bereiken ten aanzien van de informatie-infrastructuur.

Sancties leiden tot onorthodox besluit

Rusland kampt als gevolg van de sancties die een groot aantal landen hebben ingesteld al met schaarste aan hard- en software van buitenlandse afkomst. Veel bedrijven hebben ervoor gekozen alleen nog bestaande klanten in Rusland ondersteuning te bieden. Dat heeft ertoe geleid dat de Russische premier Mikhail Mishustin heeft aangekondigd de 'parallelle import' van producten toe te staan. Onder parallelle handel worden de goederen gerekend die zonder toestemming van de merkenrechthouder worden verkocht. Het gaat dan om originele producten die echter op illegale wijze worden verhandeld, maar ook illegale kopieën van goederen en software. 

De Russische Federale Antimonopolie Dienst heeft volgens persbureau Reuters aangegeven dat het omarmen van dit 'grijze' circuit bedoeld is om de concurrentie in Rusland te verbeteren en de prijzen van een aantal goederen omlaag te krijgen. Het gaat onder meer om merkartikelen, medicijnen, films en games.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.